Да се изгубиш около Пловдив


Времето започва да изглежда все по-обнадеждаващо, а ние започваме да мечтаем за екскурзии. Живеем от уикенд за уикенд в очакване на новия маршрут и идея как да превърнем всяка събота и неделя в неограничени възможности. Избра ли си дестинация за почивните дни? Събра ли компанията за ново приключение далеч от сивата цивилизация и онлайн живота? 

Все още не сте избрали мястото, което да посетите? Спокойно, ще ударя и аз едно рамо, за да успеете да опознаете България и да ѝ се насладите дори за ден. Както се казва, по-хубаво от нашето няма.


На разположение имаме 1 ден, за да се впуснем в поредното незабравимо пътуване. Мисията е възможна въпреки препъникамъчетата, които понякога се изпречват на пътя ни. Полека-лека се отправям и към основния въпрос на всички времена, задаван сред всички възрасти и полове - Къде да отидем? 

Екскурзията ни зове, пригответе багажа и да потегляме! 

 За да не остана и аз по-назад от своите колеги травъл-блогъри, ще ви дам и аз няколко чудесни идеи за пътешестване из страната. Нека GPS-ът ни отведе до 8 места около града на Айляка - Пловдив. Тези дестинации ще ви накарат да повярвате, че си струва да дадете пари за заветната винетка.

1. Сливодолско падало

Къде се намира водопадът? - Прадължете с колата около 5км след Бачковския манастир, в посока Смолян. Ще минете тунел, след който от дясната страна ще откриете рибарник Тунела, където можете да паркирате и да се приготвите за похода. Пресече главния път с повишено внимание и възможно най-бързо. След това ще видите жълта табела, която обозначава началото на пътеката за един от най-големите водопади в Родопите. 

Какъв е маршрутът? - За да достигнете до водопад Сливодолско падало ви е необходим 1 или максимум 1 час и половина. Пътят не е стръмен, подходящ е за всички възрасти, а околността е приятна за пълноценна почивка и за наслада на природата на Родопите. Реката Сливов дол, на която е кръстено и падалото, образува каскади и малки водопади. Преди да стигнете до кройната цел, ще минете през къщичка на ул."Гранична", през малко зелено бунгало и през малки и по-големи водопади. Пътят ви ще е осеян с поддържани дървени мостчета и  стълби, като ще вървите покрай реката. Локацията е подходяща както за пролетно-летен туризът, така и за зимен поход. През зимата местността дори е още по-красива, живописно бяла и снежно спокойна, но подгответе дебели якета, шалове и удобни обувки. 

Каква по-добра комбинация от горски приключения сред шумящата рекичка и живописното Сливодолско падало. Крайната цел оставям на въображението и любопитството ви, за да ви накарам да приготвите багажа и да потеглите на лов за водопади.


     
2. Горноводенски и Араповски манастир

Този път няма да хващаме гората, защото ще ви отведа на два прекрасно спокойни манастира в близост до Асеновград, които трябва да сложите в списъка си "Must visit". Каква по-добра идея за кратка семейна разходка, която може да завърши и с тортичка от прочутата асеновградска сладкарница "Нико". 


Къде е Горноводенският манастир? - "Св.Кирик и Юлита" се намира на 14 км от град Пловдив, на 1км от село Горни Воден. Пътят е осеян със стръмни завои, но и с красиви гледки, селски къщи и домашни животни.  

Къде е Араповският манастир "Св.Неделя"? - Единственият манастир, който е построен по време на турското робство, се намира на 10 км от Асеновград в посока Първомай след село Козаново, където вдясно има отбивка и след 1 км сред полетата ще достигнете целта си. Останалият 1 км е черен коларски път, но не е прекалено проблемен за автомобила ви. Местността е приятна за следобедна разходка и за приятелски пикник. Извън манастира е и аязмото, за което има легенда, че водата му е лековита и свещена. 



3. Перперикон

Древното и загадъчно селище крие в себе си тайните и мистериите на предците ни от далечни векове. Как ще стигнето до него? - Перперикон се намира на близо 2 часа път от Пловдив, близо до село Горна крепост. Скален град Перперек е нашата връзка с миналото, защото е било обитавано от траки като столица с крепост и царски дворец, ала по-късно и римляни, готи и българи са живели по тези места. Усещането по време на разходката ви из скалните крепости и останки от древните цивилизации е величествено и пленяващо. А гледките, които се откриват, докато вятърът вее косите ви, са пристрастяващи - не можете и не искате да откъснете поглед от заобикалящата ви природа. Всяка педя, напомняща на славното минало на траките, е направена единствено от човешка ръка. Мистериите и тайните на Върха на божествата са навсякъде, някои още заровени под земята.

Какво повече му трябва на човек? Залез, природа, прохладен ветрец, история и величие на Родопите, които като с магнит все намират начин да ни придърпат към себе си. Като говорим за приказните родопски планини, няма как да не пропусна да спомена мистериозния триъгърник на енергия - Белинташ-Кръстова гора-Караджов камък. Искате ли да тръгнете "По пътя на мистериите"? Хайде, идвайте с мен, като "цъкнете" линка за цялата ми статия, която ще ви отведе направо там. 

4. Село Лисиците, крепостта Моняк, светилище Чит Кая


Всеки един от нас следва в Инстаграм пътешественици, които споделят със света невероятни кътчета, които си заслужават да бъдат почувствани с цялото сърце на човек.  Тази дестинация веднага влезе в списъка ми за бъдещо пътуване, разбира се, след като мине и втората ми сесия в първи курс. С две ръце ви препоръчвам да добавите тези интересни места в плановете си за екскурзия през почивните дни. 

Най-дългият въжен мост, който преминава над язовир Студен кладенец, води до село Лисиците. Как ще стигнете до моста? - в интернет пише, че отправната ви точка е село Широко поле, откъдето ще поемете към Лисиците и след 30-40 мин ще достигнете целта си. Друг вариант е да се доверите на любимата българска железница, като хванете влака от Кърджали за Димитровград и слезете на жп спирка Лисиците. По моста ще стигнете до родопското село Лисиците, което ще ви отведе в съвсем различен и необикновен свят, където времето е спряло, ала въпреки това животът на малкото жители продължава. Там всеки се наслажава на малкото, което има, а едно от тях е красивата безкрайна природа. 


Освен най-дългия мост, изолираното от цивилизацията село може да отделите време и да изкачите някои от възвишенията, за да се наслагите на неописуемата родопска атмосфера. В тази област се намира и една от най-големите средновековни крепости в България - крепостта Моняк, имала значителна роля за българите. Заедно с нея направете разходка и до скалните пирамиди Чит Кая, защото със сигурност цялата заобикаляща ви природа ще ви накара да се почувствате като в рая. Но в крайна сметка такива са и Родопите - райското кътче, което трябва да бъде почувствано. Успях ли да ви убедя да приготвите багажа?

5. язовир Въча и екопътека Чилингира

Търсите време за себе си, наслада за душата и истинска почивка сред предгръдките на гората. А защо не добавим към цялата тази атмосфера и духа на живописния язовир Въча? 


Къде е екопътека Чилингира?  - Тя се намира в близост до комплекс Чилингира над язовир Въча. На 50 км от града на Айляка ще срещнете един съвсем друг лежерен и приятен свят, от който няма да искате да си тръгнете. Гледките към язовира ще ви правят компания по време на пътуването ви. Щом стигнете комплекса, паркирайте автомобила, пресечете и потегляйте по пътеката. По време на едночасовата ви разходка пред вас постепенно ще се откриват пейзажи, които трябва да бъдат почувствани с всички човешки сетива. А като за финал защо не изпиете едно кафе на брега на язовира?

А ще се осмелите да хвърлите един "Поглед от високо"? На един клик разстояние ще се озовете до висотите на Родопите. 

6. Бекови скали и Червената скала

Тази дестинация е от месеци в списъка ми с места, които трябва да посетя, но всеки път времето се заинатява и ми попречва да организирам компанията си, за да си спретнем едно природно приключение.
Къде са прочутите Бекови скали и Червената скала, които са толкова нашумели от инстаграм публикации?  Село Равногор, което е отправната ви точка за прехода, е на  50-55 км от Пловдив. Не забравяйте, че винаги може да питате хората да ви ориентират. От края на селото започва пътеката за Бекови скали, след 15-20 мин ще достигнете до параклис "Св. Илия" и след още 40 мин ще достигнете и до първата си цел за деня - Бекови скали. За неуморните приключението продължава в другата посока, като за ориентир използвайте параклиса. Точно в обратната посока на Бекови скали, след около 20 мин ще се намирате на Червената скала. Гледките са ваши, почувствайте ги. На Бекови скали има и беседка, затова се пригответе за пикник сред природата, а ако е заета - покрай параклиса има полянка, на която да прекарате обяда.
 
От селото има екопътека, която минава през връх Света Елена, през параклиса и достига до Бекови скали.



7. Момини скали и каньон Калинчин дол

Съвсем случайно попаднах и на тези родопски скали, които са подходящи дори за следобедно бягство от натоварения град. Къде е изходната точка? - За да стигнете до Момини скали и да се впуснете в едно по-релаксиращо и приятно приключение, тръгнете от Пловдив в посока Асеновград, като крайната ви цел ще бъде село Извор, на по-малко от час път от Майнатаун. Преходът започва от кметството на селото, като се подминават няколко къщи, докато не навлезете в прегръдките на горската пътека. Винаги може да разчитате на местните да ви покажат пътя.  


По време на разходката си може да посетите и двата параклиса, скрити в гората. Колкото повече се изкачвате, ще се откриват все повече гледки към село Храбрино и към местността. Преди финала на прехода ви пътеката ще се разклони, като най-дясната част на пътеката ще ви отведе до третия скрит параклис, тази по средата до Момини скали, а пътят вдясно води до хижа Здравец. Преди да се усетите ще е изминал час и ще сте се озовали на Момина скала, готови да приготвите следобедния пикник и с възхита да се наслаждавате на всичко заобикалящо ви.

8. хижа Хубавец

Последната дестинация, за която ще ви разкажа, е част от Национален парк Централен Балкан. Какъв по-страхотен завършек на вашата натоварена с ангажименти седмица? Карлово, Стара планина, зелени гори, буйни реки и невероятни преживявания. Нека тръгваме на път!
Как да стигнем до хижата? - Маршрутът е със синя маркировка, като започва от карловския парк. Там има къде да оставите колата си, дори да посетите и любимия на карловци водопад Сучурум, а защо не и да топнете краката си във водата. Има смелчаци, които дори се къпят. Преди да навлезете на територията на ВЕЦ-а, където е и карловския водопад Сучурум, има мост със зеленен парапет, а непосредствено преди него започва маркировката за хижа Хубавец и хижа Васил Левски. В началото изкачването е стръмно, затова бъдете готови и не се отказвайте. 
По време на прехода си ще се засечете с други приключенци, някои от тях дори с магарета, които доставят провизии до хижите в планината. Винаги, когато ги попитате колко още остава, те ще ви отговарят: "на финалната права сте, още един баир и сте там". Гледките, атмосферата на Стара планина, усещанията, полъхът на вятърът и приятната компания ще ви заставят да не се отказвате и да продължите да вървите. Защото наистина резултатът ще си заслужава особено когато достигнете до полянката преди хижата. Рекичка, тишина, масички и диво усещане. С една дума - рай, от който няма да искате да си тръгвате. Ще достигнете едно скрито от света райско кътче, което ухае на спокойствие и на безгрижие. Изживейте уикенда си в планината!

На някой май му се разкарва из стари възрожденски български градчета? Нека заедно "Да се завърнем" с един "клик" към миналото и историята ни.

Вместо заключение: Не забравяйте да цените природата, затова я опазете от лошите си навици и привички. Тази красота не заслужава да страда заради вашата немарливост.

Пътувайте, за да живеете истински! Не се отказвайте от набелязаните си цели и преоткривайте родното, което наистина заслужава да бъде почувствано. Заобиколете се с приключенски спомени и не съжалявайте, че сте тръгнали на път.  Лятото идва за нова доза спиращи дъха преживявания. Нека да се впуснем с пълна сила!

Коментари

Прочетете още от мен:

Университетът: 2 сесии по-късно

Да откриеш своето място

Август между редовете

Да се завърнеш...

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?