Презапаси се!


 Презапасяването с гориво за автомобила и с тоалетна хартия за лични нужди предизвика разпалени коментари последните дни из социалните мрежи - статии, постове и най-вече "мемета". Аз като една творческа личност намерих вдъхновение от това бурно натрупване и складиране на резерви и се замислих над въпроса: с какво наистина си струва да се презапасим в огромни количества? В този блог ще намерите идеи, които ще успеят да заредят всяка личност и натоварената ѝ рутина. А тези, които искат да се запасяват, за да имат в повече - със сигурност този път няма да сбъркат.
  • Здрав дух в здраво тяло
Готови сме да инвестираме в нещо, което ще ни е от полза дори и в бъдеще време, затова се нуждаем от развитие на спортен дух, хъс и дори истинска спортна злоба, за да бъдем едно по-добро Аз. Със сигурност след това ще имаме физическата сила и мускулите да носим повече тоалетна хартия :). Колкото и банално да звучи, колкото и пъти да сте го чели някъде, истината е, че физическата активност ни поддържа дисциплинирани, мотивирани, концентрирани, уравновесени и подготвени за всякакви рискови ситуации. Благодарение на отделеното време за плуване, йога, танци, фитнес или домашни упражнения ще запълним ежедневието си с разнообразни дейности и ще развиваме дори креативността си. Защото точно в този момент на тренировки и пот вдъхновението се появява и размислите за смисъла на живота се оказват най-сполучливи. 


  • Ах, тези книги!
Прекомерното висене и цъкане в социалните мрежи вредят сериозно на вас... и отново на вас! Всички знаем какви са ползите от това да четем книга дали в хартиен, или в електронен вариант. По този начин наистина ще складирате в речниковия си запас думи, с които може да изразявате себе си на ниво, различно от това във Фейсбук коментарите. В тази връзка ви съветвам да се насочите и към Вечните класики в литературата. Ако имате възможност, прочетете Гьоте, Клайст или Шилер (и не ги давам като пример само защото уча Немска филология), Шекспир, Толстой, Джейн Остин или Хемингуей. Опитайте се да прочетете техните шедьоври на езика, на който са написани, макар и това да се оказва предизвикателство дори и за "Google Преводач". Като човек, който в момента се занимава с творчеството на гореспоменатите немски автори, единствено мога да се възхищавам на начините им на изразяване, защото те успяват да обогатят езика, да го разчупят и да го отдалечат от простотата на ежедневното. Разбира се, много от книгите имат и наистина хубав български превод. Върнете се в миналото и с българските творци. 
Не се ограничавайте само с един жанр, обърнете се към поезията или дайте шанс на историческите романи. Четете автобиографии и се вдъхновявайте от хората, като търсите истинския пример у някого. 
  • Крайно време е за нещо НЕизживяно
Складирайте споделени моменти с приятели, близки или с вас самите (заслужава си да отделим време само за нас). Най-добрият начин да си починем и да започнем начисто е да преживеем нещо напълно непознато и ново за нас. Излизаме от зоната си на установения с години комфорт, пречупваме светогледа си и намираме ново начинание, за което да се вълнуваме. 


За човек, който е далеч от творчеството с четка в ръка, реших да се впусна във винено приключение и да прекрача границите, които постоянно ме спират и ми казват, че Не мога да рисувам.  Чувството по време на новото предизвикателство или след това е незаменимо, защото успява да зареди резервоара ни догоре с вдъхновение, емоции и нужното щастие, за да преживеем следващата седмица. Всеки има наум нещо ново и непознато, което все отлага да преживее. Заради вас самите направете крачката и почувствайте емоциите по време на процеса. 
Създавайте своите топли спомени, защото те са единственото, което ни остава, за да ни напомня, че усещаме живота си с цялото си сърце.
  • Отворете Учебника ... или Интернет
Целият процес на учене си струва. Не е задължително да се записвате на всевъзможни онлайн или присъствени курсови, които се появяват под формата на реклама във Фейсбук. Проучете кои са достоверните източници на информация, как работи системата с кредити, данъци и всички онези бланки за попълване в някоя институция, философията на Excel, как да напишете мотивационно писмо и автобиография за бъдещето ви кандидатстване на работа (преведете ги на английски, на немски или на вашия чужд език). Прочетете уроците на децата си, за да им помогнете например с изравняването на уравнения по химия, с признаците за подобие на триъгълници или с урока по биология за храносмилателната система. 


Разбира се, задълбочете познанията си в сфера, която ви доставя удоволствие, и дори експериментирайте: например в кулинарията. Прекарайте свободното си време по начин, който ще ви доставя удоволствие и ще ви кара да се стремите да се усъвършенствате дори и повече. 
  • Минимализъм - как да получим повече от по-малко?
 Целта на минимализма като начин на живот е да премахнем всичко излишно и ненужно, без да усетим липсата на тези предмети. Задръжте и запазете всичко, което цените, което ви е наистина необходимо, за да бъдете щастливи и удовлетворени. Не трупайте просто заради идеята да имате повече и да запълните празнотата във вас самите с купища вещи. В тази точка не говоря за ежедневие, изпълнено с крайни и безспирни лишения, а за начин на мислене, чрез който разграничаваме необходимостта от хрумналото ни на момента желание за притежание. Защото трябва да си признаем, че в тази динамика се нуждаем от лекота, простота и свобода на ума. 


Подходете към живота си по-осъзнато и не бъдете консуматорите, в които ни превръщат рекламите. 

Отново се връщам на въпроса си: Как да получим повече от по-малко? Редуцирайте стреса, нездравословните навици, токсичните хора, безкрайната недостоверна информация и реклами, социалните мрежи, границите и максимата да трупате ненужно "просто за всеки случай". Решението е да се прочистите вътрешно и външно от заобикалящите ви негативи, за да се фокусирате единствено на позитивите и съществено важните неща. Ще получите поле за изява, повече време за себе си, за истинските хора около вас, повече вдъхновение и безкрайно много живи емоции. 

Времената сега са перфектната възможност да погледнем себе си, да се презапасим с истински ценности и неподправени емоции и да намерим Добрината, която винаги ще помага на света. 
За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката:

Коментари

  1. „Най-добрият начин да си починем и да започнем на чисто е да преживеем нещо напълно непознато и ново за нас.“ - страхотна мисъл!
    От известно време ми е доста трудно да следвам максимите на минимализъма (не че някога съм била напълно верен последовател). Стоя си в границите на „купуваш само това, което ти е нужно“, но особено от началото пандемията усетих как се вкопчвам в някои вещи, предимно със сантиментална стойност, точно като удавник за сламка. Успокоение ли е това, сигурност ли е, някакво фалшиво чувство за сигурност... Постът ти ми е подсещане да погледна отвъд тези привички и да потърся начини дори и в нашите смутни времена да живея така, както бих била най-щастлива - с по-малко, но по-качествено, пълноценно изживяно. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю