Университетът: 2 сесии по-късно

Преди няколко дни официално закрих сезона на изпитите и от първата ми лятна сесия. Вече цяла година съм студентка, макар и да прекарах само 1 месец в сградата на Софийски университет, и много месеци пред верните ми приятели лаптопа и Мудъл. И въпреки краткото време, в което официално се водя студентка, успях да науча няколко важни и полезни трика и урока за лекциите и сесиите. Една току-що завършила първокурсничка ще ви разкаже за ежедневните житейски уроци от университета, за трудностите, за мотивацията, за ефективното учене и за организацията по време на сесия. 


1. Какво успя да ме научи ВУЗ-ът  след солидно количество лекции, упражнения и дори 2 сесии по-късно?
  1. Ние сами трябва да вземем от университета, всичко онова, което ще ни е от полза за в бъдеще, което ще ни помогне да се развием и да се усъвършенстваме. Това не е училище, а учителките, които постоянно дават и проверяват домашни, висят ни над главите и ни задължават да учим, са заменени от професори, които чрез своите знания ни откриват само нови хоризонти и полета за действие. Единственото, което ни дават, е посока. Университетът ни отваря очите за нови и непознати факти, виждания и открития. 
  2. Водещите сме Ние, студентите - сами избираме дали да присъстваме в лекциите, дали да се скатаваме и да кръшкаме, дали да задълбочим знанията си, дали да се явим на изпит и дали да учим въобще. 
  3. Университетът променя светогледа и начина ни на мислене. Това е мястото, където се учим да мислим практично, ефективно и креативно, да търсим и да отсяваме същественото от това, което е само загуба на време и сили. 
  4. Времето никога НЕ стига. Не трябва да отлагаме вчерашната работа за днес, а днешната за утре. Всеки е наясно докъде води това примамливо "утре"... Последният момент не е най-добрата опция, която може да имаме, макар и всеки да е оставял всичко за: "когато му дойде времето". Всичко се трупа и неусетно ставаме заринати от лекции, от домашни, от проекти, от курсови работи и всевъзможни други университетски хрумвания. 
  5. Сънят е за слабите! Дали ще учите рано по изгрев слънце, или през нощта недоспиването е част от университетския цикъл на всеки студент. 
  6. Организация му е майката. Но как? Това ще разберете по-надолу в статията.
  7. Не се старайте да бъдете "aesthetic", а си разпределяйте силите и усилия за по-съществени неща.
  8. Правете си записки!
  9. Общувайте, питайте и не се срамувайте от това.
  10. Ах, тези имейли и неочаквани промени в програмата и организацията - най-голямото препятствие.
  11. Като за финал: не може да сме перфектни във всяко едно наше начинание. Дали пък въобще съществува перфекционизмът в живота ни? Не е ли по-важно да се чувстваме сигурни в знанията, които имаме, и да сме щастливи от това, което сме постигнали с много любов и усърден труд. 

Най-големите трудности, които не подминаха и моя милост, са организацията как да уча продуктивно и ефективно и времето, което не спира да лети със скоростта на светлина. Със сигурност всеки се е сблъскал с тези банални проблеми и е намерил своя начин, който улеснява живота му. Но пък не пречи и аз да споделя от оскъдния си опит и да дам някой друг "lifehack" за оцеляване, когато часовникът тиктака, а ние не знаем откъде да я захванем. 
  1. Календарът или личният ви график ще се превърнат в приложения от изключителна важност. Тук задача, там курсова работа, я някое друго есе, а защо не и тест - единственият начин да се запомнят е да бъдат вписани в тефтер или най-лесно в безброй многото приложения, които могат да бъдат свалени на телефона или на компютъра. 
  2. Правете си план за деня, систематизирайте си задачите и не отлагайте за следващите дни или за уикенда. Колкото по-бързо свършите ангажимента, толкова по-рано ще го задраскате от списъка със задачи. 
  3. Колкото по-късно, толкова по-никога...
  4. Приоритизирайте задачите си!
  5. Не се размотавайте, не се разпилявайте, изключете известията на телефона си и се фокусирайте върху едно единствено нещо, защото 2 дини под една мишница са трудни за носене.
  6. Намирайте време за почивка, за раздвижване, за чаша кафе или за кратко време на въздух. Това ще събере мислите ви, ще ви накара да се концентрирате и да работите по-бързо.
  7. Не се старайте да превръщате разработките и уроците си в тези, които виждате в Инстаграм, защото това няма да ви помогне да научите ефективно, да се организирате да приключите преди крайния срок, а ще ви накара да се съсредоточите върху цветовете, химикалите, тетрадките и всички онези идеални и красиви записки, като така ученето ще остане на заден план. 
  8. Спането идва с ученето на леглото. Подредете мястото, на което учите. Наблегнете на хубава светлина и на постоянната циркулация на въздух.

Особен и значителен дебат предизвика в мен воденето на записки, защото в началото ги правих на ръка, в тетерадки, в речници, на различни листчета чрез всевъзможни канцеларски материали. Повечето така сме свикнали от училищния етап в живота ни. Безспорен факт е, че записките на ръка развиват двигателната и зрителната ни памет, като така имаме двойна възможност за запомняне на поредната дълга лекция. В университета обаче времето тече бързо, преподавателите говорят със скоростта на светлината, материалът е дълъг и в огромно количество, термините и новите думи също не отстъпват по количество.  Трябва ни бързо и лесно решение за подредба на теорията, на упражненията и на заданията, които трябва да се предадат в определен срок. 


Решението е да се възползваме от функциите на Гугъл, който ще съхранява всичко, което ни трябва. Както се казва - всичко е на един клик разстояние! 
Какви са ползите от дигиталните средства за записки? Разбира се, всичко става изключително бързо, особено с функцията Copy & Paste. Няма нужда да се хабят тонове листи и тетрадки за преписване на материала, а после да се лутаме в безразборно търсене и разлистване, за да намерим изречението, което ни трябва. Всичко може да бъде подредено в папки, във файлове със заглавия, да бъде подчертано, маркирано и дори оцветено, а Ctrl + F на момента намира това, от което имаме нужда. Уроците са винаги до нас дали чрез телефона или чрез лаптопа. Нека не забравяме и факта, че така допринасяме дори и минимално за опазване на околната среда.  А за Word дори не ни трябва и интернет. Не забравяйте да не прекалявате и със седенето пред екраните, защото те се превръщат в голяма заплаха за вашето здраве. 


Кое е в основата за успешно завършване на сесията? Постояннството при ученето, четенето, безсънни дълги нощи точно преди изпита, големи количества кафе и любимата помощ от приятел или студент от горните курсове. 
Разбира се и мотивацията да отметнем всички изпити и задачи, за да се насладим на морските или планинските дни, прекарани с коктейл в ръка и с много приятели. Няма как да пропусна и колегите, които също подпомагат я с някои записки, които ние сме пропуснали, я с някоя друга подсказка и идея как да постигнем нещата по-лесно и по-бързо. В моментите на сесия най-ясно се откроява колективът, който търси всевъзможни варианти, за да направи ученето си по-безболезнено и по-леко. 

Как да си научим, за да вземем изпитите? Трудно се дават рецепти за учене, защото това е един индивидуален процес и зависи от нас самите и нашите собствени настройки и начини, които сме си създали вече. Най-важното е, че сме там, в университета, за да натрупаме нови знания, а не просто да избутаме и тази година с многото изпити. Сигурно догодина ще са и повече, тъй че няма как да избягаме от изпитите... Запасете се с търпение и нерви, когато се наложи да четете дълги и подробни разработки и теми за изпита ви например по литература. Късметът да ви се падне първата тема е много рядко явление, но пък защо да не ви сполети вас. 
Не знам все още обаче дали съществува и някоя друга магия за вземане на изпит и дали ретроградния Меркурий влие коя тема ще се падне на изпита. Като съвет мога да вмъкна да не се притеснявате от устните изпити, защото понякога те се оказват по-приятни и дори по-лесни от писмените, където имате възможността да използвате някоя друга "шано" схема или пищов. Устните изпити продължават максимум половин час, защото на никого не му се занимава да слуша повече. Представете си вие да изпитвате хората от цял курс един след друг. Често дори няма да успеете да разкажете темата си докрая, ще ви прекъснат и може с това изпита да приключи, особено ако сте говорили убедително и уверено. По време на устния изпит сами може да насочите накъде да тръгне дискусията и да си оставите вратички, за да ви зададат точно този въпрос, на който знаете отговора. Тепърва има да уча още толкова неща от университета, и не само в академичен план... 

Първата година от студенстването е вече зад гърба ни. Какво ни чака догодина ще разберем след едно лято, изпълнено с дълги горещи дни край плажа или на планината, а и да не забравяме зад бюрото по време на смяната ни на работното място. 


След последния изпит веднага тръгнах на път...Къде ли? Ще разберете в следващия блог, който ще ви разкрие едно райско родопско кътче. Щом е в Родопите, няма как да не го свързваме с рая! Както се казва "stay tuned". Пожелавам успех на всички все още мъчещи се с изпити и проекти студенти. 

Коментари

Прочетете още от мен:

Да откриеш своето място

Август между редовете

Да се завърнеш...

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?