Равногор ни зове


Поставям начало на първото си лятно приключение, което чаках с огромно нетърпение след края на сесията. Продължителните и уморителни жеги също подклаждаха в мен желанието да потегля към близката Родопа планина и да се насладя на лятната прохлада далеч от парещото над Тракийската низина слънце. В списъка си с желани български дестинации, които непременно ще посетя рано или късно, се намират село Равногор, Бекови скали и Червената скала. Родопската приказка започва още след българския Холивуд или по-точно казано след Ново село, защото пътят е осеян от безкрайни жълти слънчогледови или житни полета, нежно погалени от слънчевите лъчи. Не пропускайте да намерите отбивка, да паркирате колата си, за да запечатате в красиви кадри сияещите покрай пътя ароматни цветя. 

Пътят се отклонява към Брацигово и Равногор, като се навлиза сред вековните родопски горски масиви. Изведнъж завоите се увеличават стремглаво, стават все по-стръмни и по-остри, а във въздуха се усещат вече и горската хладина, и прохладният летен планински ветрец. След като минем през възрожденския град Брацигово и отново през солидно количество завои и красиви потайни пейзажи, ще се озовем и в китното, скрито от света, родопско село Равногор. 

Разходката ни започва именно от малките и стръмни улички на селото. Разбира се, не пропуснахме да се насладим на кметството, на планинския хотел, на автентичните селски къщи и на атмосферата, която ни заобикаля, докато се лутаме нагоре-надолу из калдаръмените и тук-таме асфалтирани улици на Равногор. Магията на скритото в гората село се крие и в сърцатите хора, които посрещат всеки свой гост с усмивка на лице и със своята неповторима равногорска любов. Жаждата ви за спокойствие, за разнообразен уикенд и за приказно родопско приключение ще бъде утолена с тайните, които Равногор ще ви разкрие, когато го посетите. Равногорската природа и атмосфера ще успеят да ви пленят и да ви вдъхновят за дни и дори седмици напред, като ви заредят с положителни емоции, незабравими спомени и желание да се слеете в едно с природата.


След като Равногор внесе приятно настроение в душите ни и предизвика удоволствието, че сме избрали точно това място да прекараме уикенда си, е време да тръгнем по пътеките и да стигнем до крайната си цел - Бекови скали и Червената скала. 

Използвайте координатите от Google Maps и съветите на местните жители, които на драго сърце ще ви насочат за маршрута, за да достигнете до края на селото, откъдето започва и още по-приятната част от родопското ни преживяване. 


Макар и слънцето да не предложи лукса да се покаже по време на похода ни, макар и дъждът и вятърът да ни разколебаваха многократно дали да продължим разходката си, ние не склонихме глави в отчаяние, сложихме горнищата и започнахме да крачим още по-сигурно и по-уверено към Бекови скали.  
Преходът до тях е около 50-60 минути в зависимост от темпото и спирките ви за снимки. След като излезете от селото и сте до чешмата в края на Равногор, не спирайте да вървите по баира, за да достигнете и до една малка църква. Там ще се озовете на кръстопът - наляво продължете за Бекови скали, а надясно - за Червената скала. Ако имате достатъчно време, непременно не пропускайте и двете възможности. 

Разходката ви ще е изпълнена с неописуемо красиви родопски пейзажи, които са вдъхновение за всеки да хване четката и да ги нарисува. Ще се почувствате прекрасно, обгърнати от нежната прегръдка на Родопа планина и нейните най-блажени тайни, които споделя само с дръзналите да се докоснат до красотата ѝ.


 Пътят преминава към безкрайни полета и през прохладни борови гори, в които се вият малки пътечки. Заобиколени сте от аромата на цветята, от настроението на природата, от нежността на лятото във високите планински локации и от цветовете на всичко наоколо, които никой телефон не би пресъздал така, както възприятието, щом се озовете по тези пътеки. По време на нашата разходка природата показа и страховитата си страна и точно тогава всеки човек осъзнава колко малък, зависим и дори нищожен спрямо природните феномени и неочакваните промени може да бъде.  В този момент дълбоко в сърцето си може да бъде усетено онова чувство на страхопочитание, примесено с величие и гордост, което планините в България излъчват по свой необикновен начин.

Потта, при нас дори дъждът и вятърът, които на моменти не изглеждаха, че ще спрат в близкото време, отново си струваха заради това, което ни очакваше на върха на скалите. 
 

Бекови скали предлагат възможността да се слеете в едно с природата, да прекарате уикенда си сред разговорите с приятели и сред аромата на заобикалящата ви околна среда. Непременно си вземете мезенца и нещо за пиене, тъй като непосредствено преди горичката, която ви води до Бекови скали, има дълги маси за весели компании с бира в ръка. Почти достигаме до върха на скалите, адреналинът се покачва, а вълнението започва да се усеща във въздуха. Измежду дърветата и храстите вече се прокрадва скритото вълшебно място в Родопа планина. Няколко крачки и сме там, на върха, а под нас .... живописен пейзаж към язовир Въча и безкрайните зелени гори, в които всеки с удоволствие би прекарал лятото си. А защо не и зимата, сгушен в някоя селска уютна къща.


Няма да ви разкривам повече от това, което ви очаква на ръба на скалите, защото мястото заслужава да бъде почувствано по безброй много различни начини. Изживейте всеки един миг, наслаждавайки се на полъха в косите ви, на горската хладина и на отвесните склонове, които се спускат под краката ви. Подарете си магията на Родопите с любимия си човек. Може би на такива места всеки от нас осъзнава какво точно е искал да каже Алеко Константинов в своя пътепис "До Чикаго и назад". 


Когато достигнахме финалната си цел на нашето горско пътуване, времето като по поръчка оправи своето настроение, а слънцето започна да се прокрадва из тъй тъмните и страшни големи облаци. Седим на ръба на скалата и просто наблюдаваме. Никой не е способен да направи друго, защото всеки се опитва да нарисува по най-красивия начин родопската природа в съзнанието си.

Време е за заслужената почивка преди връщането ни наобратно и кратката разходка до Червената скала. Беседката на върха на Бекови скали е перфектна за следобеден релакс. Конкуренцията и борбата за нея са големи. Ако не се вредите, не увисвайте нос, а се върнете по пътя и се разположете на дългите слънчеви маси в подножието на Бекови скали. Към всички, намерили място за пикника си, наздраве!


Пътят ни назад бе изпълнен със слънчево настроение и разбира се, буболечки за разкош. Следващото кратко приключение е пред нас - Червената скала. До нея може да стигнете за максимум 30 минути от параклиса в близост до селото. Табелите ще ви напътстват и няма да може да се загубите. Не пропускайте да си наберете ароматни цветя или полезни билки за вкусен домашен чай. Нека вземем малко природа със себе си.


Червената скала предлага възможността да впечатлите либето, като прекарате романтичен следобед с него или да избягате със семейството си от стреса и напрежението от големия град. Сенчестият навес и тук-таме усамотените романтични пейки на върха на скалите ви карат да забравите за часовника, за телефона и за задачите ви. Горските песни, спокойствието и полъхващият ветрец заедно с планинските лъчи на слънцето превръщат една обикновена скала в място, изпълнено със спомените и разказите на толкова много хора. 

Не мислете за утрешния ден, за безброй многото ангажименти, които ви очакват на работното място, а се потопете в прегръдката на планината. На километри от Пловдив ви очакват две дестинации, благодарение на които със сигурност ще намерите себе си и ще си починете, макар и за няколко часа в неделния ден. 


 Лятото е тук, нека го напълним с неповторими приключения! Кое е следващото мое премеждие, ще разберете съвсем скоро.... Отново планината ме повика, а аз ще откликна на нейния зов съвсем скоро. 

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю