Есенна "Hygge" визия за живота

Вдъхновена от малкия наръчник по хюга и тайните на датчаните за щастливия живот, ви споделям своите собствени впечатления за топлината на книгата и за собственото ми търсене на уют по време на еднообразното ежедневие. За тази статия се нуждаете от чаша топла напитка като домашно приготвен чай или топло мляко с какао, уютно място за четене и готовност да се потопите изцяло в датското ми книжно приключение.


Досега никога не се бях докосвала до значението на датското понятие "hygge". Всичко това се промени, щом отворих книгата на Майк Викинг и се потопих в едно незабравимо пътешествие до Дания, което не само ме запозна с държавата, но и с хората и техните топли навици, разбирания за света и изкуството им да намират щастието навсякъде под най-различна форма. 

Една компактна книга, пълна с изкуство, с чувства и с живи емоции, но и с истински факти за Дания, важна информация за културата на местните, туристически гайд и вдъхновения, които да използвате, за да превърнете деня си в перфектната възможност. Есента е подходящият сезон да се срещнете лице в лице с философията на датската хюга, защото въпреки застудяващото време навън, този малък наръчник ще успее да стопли душата ви и да ви накара да не се влияете от метеорологичните условия на деня. Чрез хюга ще успеете да навлезете и в задаващата се бавно бавно студена зимна приказка. 

Написана по интересен и пленяващ начин, пълна с всичко, от което се нуждаем за един пълноценен живот, от който може да извлечем максимума позитивна енергия. 


Макар и на хиляди километри от Дания пак е възможно да почувстваме датската визия за живота и да я приложим в нашия. Книга, която ме накара да добавя Дания в списъка си с държави, които непременно ще посетя, за да се слея с това неповторимо датско усещане за живота. Въпреки че тук времето ни се показва в пълния си блясък от истински горещини до мразовити зимни дни, често забравяме да извлечем дори и от най-мрачния студен работен ден истински ценните неща. Затваряме се в ограничаващото ни ежедневие и не се осмеляваме да потърсим нещо малко, истинско и уютно, което да сгрее душата ни. Хюга е за всеки от нас по всяко време от годината. 



Какво е ХЮГА/HYGGE? 

"Хюга е да извлечем максималното от това, с което разполагаме в изобилие - всекидневието. Хюга е сега, в насладата от момента, от който да извлечем най-доброто. Хюга представлява търсене на щастието ежедневно. "
 
Хюга се нарича всичко - от "изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, "комфорт за душата“ и "липсата на дразнители“ до "да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, "споделени моменти на уют“ и "да пиеш какао на светлината на свещи“.


В моментите на хюга ни изпълва спокойствие и сигурност и можем да бъдем себе си. Усещаме хюга, когато се сгушим на дивана с любимия човек, когато споделяме вкусна храна с най-близките си приятели или просто когато в ясното утро през прозореца струи идеалната светлина. Тя е в старанието ни да търсим онези ценни кратки мигове на благодат. Представете си, ако отделяме време всеки един ден от годината, за да се усмихваме на действията си, които преди сме приемали за даденост. Ще съберем безброй много ценни преживявания. 

Четейки този датски наръчник за хюга и за щастието, което е ненадминато за датската култура, се впуснах в моето хюга приключение по български, а есенните класики в жанра са перфектните съставки, които да добавим. 

Хюга намерих във всяка моя сутрин, когато пия горещия си билков чай и се наслаждавам на изгряващото слънце или на ромоленето на дъжда. Тези моменти са още по-хюга, когато ги споделим с някого, който е заслужил титлата "Близък приятел". Макар и ежедневието ми да е изпълнето с трескаво пътуване от точка А до точка Б, се старая да намеря нещо ново и необикновено из улиците на града. 


Хюга са ранните сутрини, когато наблюдаваме изгрева и пием горещ чай, хапваме филия с лютеница или луканка и се наслаждаваме на краткото време, преди да се потопим във въртележката на деня. 

Уютните моменти могат да бъдат намери у дома на топло сред семейството ни, когато играем игри в някоя далечна планинска вила без обхват, когато прекараме уикенда си, покорявайки ново скрито вълшебно място, когато сме сами и четем книга, завити с пухкавото одеяло, когато създаваме изкуство, когато готвим и експериментираме нови рецепти, когато се наслаждаваме на залеза в парка или хапваме голямо сладко парче торта и пием горещия си шоколад в някое малко сгушено кафене. Всъщност няма правила, няма строги изисквания, които трябва задължително да бъдат спазвани, защото най-хюга моментите се случват винаги в непринудана обстановка и са различни за всеки. 



Единствено важен е резултатът - да се почувстваме истински щастливи, когато направим дори и 20-те минути обедна почивка уютни. Бъдете такива, каквито сте и изживейте този миг, а не предишния или следващия. 

  1. "Най-хубавите неща в живота са безплатни. Хюга е скромна и бавна. В сърцевината на хюга са засегнали семплото и умеренето. "
  2. "Като деца обичаме да играем, но по някаква причина спираме да го правим, когато пораснем. От възрастните не се очаква да играят. Те трябва да са стресирани, да се тревожат и да са твърде заети с проблемите в живота. А какво става с това да правим нещо просто защото е забавно? "
Със сигурност ще усетите хюга веднага щом разлистите малкия наръчник на Майк Викинг. Личните моменти, които авторът споделя, снимките, чрез които пътуваме из Дания, допринасят за тази малка промяна в живота ни. Веднага си зададох въпроса какво за мен е хюга и се опитах да я потърся около себе си. Кои неща будят у вас усещане за спокойствие и топлина? Защо трябва да се доверим на хюга? Защото именно това състояние на духа вдъхновява, мотивира и променя нашия светоглед.  


За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката:

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю