Любовта минава през книжарницата

 "Никъде човешката природа не е толкова слаба, колкото в книжарницата!" 
- Хенри Уорд Бийчър -

Книжарницата е мястото за наистина смислена инвестиция, която ще напълни дните ти, а и душата ти със смисъл. Накратко книгите са една перфектна възможност за всеки един от нас да попътува и да се отдалечи за малко от ежедневните си терзания и тревоги. Сами избираме къде ще ни заведе току-що купената книга или старите пожълтели страници на любимото четиво.

Четенето на книги не е старомодно, не е и само за поредния пост в Инстаграм. То винаги ще остане на върха на модните тенденции както за децата, така и за порасналите малчугани, които с нетърпение чакат да се върнат от работа, за да почетат няколко странички от новия роман. Страница по страница и накрая се оказва, че цялата книга е прочетена дори за отрицателно време. А ти искаш още и още и не можеш да повярваш с какво те изненадаха последните глави.

В новата ми страница "Books" съвсем скоро ще откриете ревюта на книги, преобърнали живота ми и успели да ме вдъхновят, както и най-различни статии, посветени на новите и на вечните четива. Прочетените книги са най-голямото богатство, което някога може да имаме. 

Pin by Novelistic - Girl on cool dpz | Book photography, Woman reading,  Reader girl

Създателите на различно по вид съдържание дали в текстов формат, или под формата на видео, песен или картина доста често са се сблъсквали с т.нар. "творческа криза", която те оплита в мрежите си и не ти позволява да направиш крачка към осъвършенстване на новата си идея. Липсата на вдъхновение, на мотивация или на подход към дадена задача ни поставят в състояние на "буксуване" и на "циклене". Кога ще успеем да излезем от този порочен кръг? Понякога ни е нужно единствено "Помощ от публиката", друг път ни трябва пауза, по време на която да се съсредоточим върху нещо съвсем различно от започнатото, за да го видим през различна гледна точка. Човек може да продължи напред единствено когато излезе от зоната си на комфорта и успее да пречупи себе си.

Трудно е да направиш първите стъпки, но още по-трудно е да продължиш, когато си изгубен и не можеш да намериш себе си. В книгата на Остин Клиън "Продължавай напред" се откриват 10 начина, които ще ни помогнат да излезем от порочния кръг на творческата криза и ще ни накарат да продължим да мислим креативно, защото "Творческият живот няма крайна точка. Той не е линия, а крива." 

 Авторът успява да докосне всеки един със съветите си, които е откраднал от други хора. Сега е време и ние да вземем най-хубавото от неговия опит, за да "оставим нещата по-добри, отколкото сме ги намерили."



Понякога не ти намираш книгата, която искаш да прочетеш и почувстваш, а тя сама идва при теб. Съвсем ненадейно попаднах на Бестселъра на Остин Клиън в книжарницата, първата страница успя да ме грабне, а аз не можех да отделя поглед от книгата и дори не исках да спирам да чета. "Продължавай напред" е написана съвсем земно, като всеки човек може да открие своето собствено отражение в думите на Остин Клиън. 

Авторът ни задава куп въпроси, които ни карат да погледнем на света по необичаен начин. Осъзнаваме, че всичко зависи от нас и че не става по-лесно с времето. Животът се оказва едно безкрайно катерене, и то единствено нагоре. "Когато и да ти натежи животът, върни се на първата глава в тази книга и помисли за дните си. Дай всичко от себе си да ги запълниш така, че да се преместиш малко по-близо до мястото, на което искаш да бъдеш." Книгата на Остин Клиън преобръща представите ни за живота, кара ни да търсим необикновеното в обикновеното, да преодолеем страха си и да продължим към целите си, като се отърсим от стремежа към крайния резултат, а се вгледаме в действието и в пътя до постигането му. 


Прозрението за живота ни в 21-ви век

Остин Клиън ни загатва идеята за рутината на ежедневието, като ни кара да погледнем в друга посока на живота си, който трае един единствен ден. "Вчера е вече минало, утре може да не дойде, имаме само днешния ден и това, което може да направим с него!" След думите му осъзнаваме, че понякога пренебрегваме себе си и всичко, което ни заобикаля, за да се отдадем на зависимостта си към онлайн пространството. Идеята за самолетния режим и за изключване от статуквото и еднообразното е един от ключовете към това да бъдем хора, които не са роби на течащото време. 

Особена важна роля за Клиън играят и графиците, които според него могат да ни ориентират докъде сме стигнали и дали въобще вървим по пътя на прогреса. 
Но дали ежедневие под пълен контрол ще ни промени, за да бъдем по-креативни към живота си? Понякога планирането може да се окаже трън в гащите ни, защото колкото по-планирано е едно нещо, толкова по-лесно може да бъде провалено. Все пак сме осъзнали, че животът никога не върви в една посока, а 2020 година е пример за това, че понякога графиците са, за да бъдат нарушавани. Очаквай неочакваното, нали?


Отново "Продължавай напред" ни кара да се замислим кое всъщност сме в нашия живот - Съществителното или Глагола? Да сме единствено предмета или да бъдем действието, което е синоним на много труд и дори пот. Защото работата е хубаво да бъде нашето хоби, за да ни кара и да ни поддържа живи. "Никой не може да работи само заради резултати. Трябва да харесва и работата, с която ги постига." В свят, в който парите са водещи за съществуването ни, много често забравяме, че живот има далеч извън обсега на средствата за плащане. Наистина ли искаме да сме толкова обсебени от парите? Замислете се и ми кажете - любовта измерва ли се в пари? А приятелството? А щастието? Ако отговорът Ви е да, тогава по-добре променете начина си, по който разбирате света, защото за пари хората правят всичко, а понякога дори зачеркват от сърцето си приятелите и радостта си.


"Телескопите виждат светлината на вселената, като използват един трик, известен като стъкло. Нашата работа е да знаем накъде да гледаме!" Остин Клиън отваря живота си за други посетители, като успява да накара всеки от гостите му да осъзнае, че да продължиш напред е единственият възможен изход от трудностите. Наистина понякога се нуждаем от леко побутване, за да плаваме в нашата посока, а не да се носим по общото течението.

 "Продължавай напред" не е типичната книга с блудкави и повърхностни съвети, отнасящи се само до определена група от обществото, защото авторът е изживял всяка част от своята книга, намерил е начин да "забави темпото и да обърне истинско внимание на нещата, които другите не виждат!" А ти ще намериш ли куража всеки ден да си казваш "Продължавай напред"?


Рецензиите са начин да накараш някой да се влюби в книга и да се вдъхнови от теб да я прочете, а не само да му я препоръчаш да си я купи. Защото много книги седят на рафта с етикета "Купени", но не са почувствани.  Ако ревюто е възбудило и най-малкия интерес у Вас, бих си препоръчала книги като: "Кради като артист" и "Покажи своето творчество".
Освен през стомаха, любовта се оказа, че минава и през книжарницата. Дали  ще бъде от пръв поглед или от 20-тата страница, няма значение, защото магазинът за книги е успял да те накара да изпитваш куп от съвършени емоции.




Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю