Наръчник на полиглота

Невероятни са желанието и стремежа на човек да открива нови светове и да прескача границите си. В гимназията за първи път се сблъсках с изучаването на напълно непознат език за мен. Немският език и всичко, свързано с културата на немскоговорящите страни, се превърна в част от моето ежедневие. Благодарение на смелостта си да рискувам да мисля на друг език и на усърдната си работа през годините, успях да превърна езика на Гьоте в определящ фактор за моето бъдещо развитие. Сега, шест години по-късно поех по друг път и започнах да уча следващия непонятен за мен език - руския. Какво обаче трябва да знаем, когато направим избора да се потопим в коренно различна езикова култура? 

В днешно време езиците са навсякъде, а във всяка автобиография има няколко сертификата, които служат за средство всеки един кандидат да изпъкне с блестящите си познания. Замисляли ли сте се обаче, дали тези така ценни документи наистина определят нашите възможности и компетенции, които може да покажем на хората срещу нас? 

В интерес на истината не е от съществено значение колко сертификата сме придобили, а какви реални способности в най-различни ежедневни ситуации притежаваме. Този наръчник е за всеки приключенец, тръгнал по дългия път да опознава непознатата лексика и граматика на някой чужд език. Как да бъдем ефективни, мотивирани в ученето и отдадени на целта си?

  • "Мотивацията е това, което те кара да започнеш, а навикът е това, което те кара да продължиш" - Джим Рон

Мотивацията е ключът, който ще отвори врата към новите знания, към необятната природа на човешките възможности. Всичко е в нашите ръце, затова от нас зависи да направим първата стъпка. Защото да започнем е най-трудно, но направим ли го, няма да имаме причина да се откажем. Следващите препятствия се крият в това да си създадем навици на учене, които ще изградят и ежедневното ни възприятие да бъдем дисциплинирани и да следваме целта си, защото Постоянството е пътят напред и нагоре.
  • Давайте всичко от себе си
Изучаването на чужд език е взаимен процес, изграден между учител и ученик. Всъщност преподавателят няма магическите способности да "копира"  своите знания в нашата глава. Така се губи и целият смисъл от езиковото ни приключение, защото няма да успеем да достигнем сами до края на пътя си. Език не се учи наготово, а напротив - с много практика, търсене, четене и готовност да дадем от себе си, а дори и повече от необходимото. Влагайте цялото си внимание само и единствено в това, което правите. 



  • Бъдете си учители
Няма по-голям учител от нас самите, затова не се ограничавайте с думите, които сте взели в час, а търсете още и надхвърлете дори собствените си очаквания. Направете си график, не отлагайте задачите, които седят в графа "Днес" и си давайте сами на себе си повече задачи, за да може след време да сте благодарни на вътрешния ви глас, който никога няма да ви подвете. Не се поддавайте на мързел. 
  •  Поставете си постижими цели, но и си оставете време за почивки
Групирайте си задачите, разпределете времето си и не забравяйте да се разсеете за кратък период с дейности, които могат да накарат мозъка ви да си почине. Не прекарвайте цели дни във "вайкане" колко задачи всъщност имате, а просто ги свършете. Всеки език изисква истинска отдаденост. Запишете си задачите за деня, като зачерквате всяка завършена - чувството на удовлетвореност от реализираната цел е уникално. Ако все още се колебаете откъде да захванете новия език, се върнете и прочетете съвет номер 1.
  • Животът ни учи на креативност и на адаптивност
Навсякъде в интернет ще намерите съвети за това как всъщност да учите думи и граматика, как да си правите записки и как да запомняте по-лесно. Моят съвет е да се стараете да усвоявате, а не само да "зубрите" материала за теста на думи или за устното изпитване, затова не спирайте с преговорите и упражненията. Бъдете изобретатели и създайте своята рутина за учене, която наистина да ви помогне. 


  • Езикът е  свързан механизъм
Не разчитайте, че граматиката прави езика, а наблягайте на лексиката и на практиката да слушате езика и да говорите на него. Учете тематично думите, използвайте ги в изречения и си правете асоциации с тях. В свят, в който ежедневието ни преминава измежду действията на инфлуенсърите, намерете тези, от които може да научите нещо. Да, четете блогове или гледайте влогове на чужди езици, за да тренирате слуха си, но и за да усвоите произношението си. Слушайте музика и пейте на чуждия език (и не, немските песни не са само на Рамщайн). Библиотеките в по-големите градове имат чуждоезикови читални, затова се консултирайте с библиотекаря и намерете четиво, което да бъде вашият трамплин. Книгите са съкровището на всеки език. "Развържете езика" и не се срамувайте да практикувате. 
  • Човек се учи, докато е жив
Езиците не могат да бъдат научени перфектно, но могат да бъдат учени ежедневно, затова не се отказвайте при най-малките спънки. Винаги си правете ваш собствен речник с думите, които сте научили. Използвайте всякакви средства, които са ви под ръка, за да улесните изучаването на даден език. Запомнете, че не сте речник, който да знае абсолютно всички думи. Бъдете креативни, търсете синоними, опитвайте се да обясните нещо с това, което вече знаете. Ако всеки ден учим по една дума на чужд език, то в края на годината ще сме обагатили речника си с 365 нови думи. 
  • Не бъдете предубедени към даден език
Търсете красотата и си спомнете за стихотворението на Иван Вазов"Българският език". ( в немскоезичните държави не говорят на конете си...)



  • Мислете на чуждия език 
Разхождайки се навън след работа, се оглеждайте наоколо из града и проверявайте сами знанията си. Опитайте се да си обясните всичко на чуждия език, който учите, превеждайте и си записвайте непознатите думи. Визуализирайте идеите в главата си на чужд език.
  • Преподаването е майка на знанието
Правилно прочетохте, постарайте се да обясните по най-лесния начин за възприемане уроците си, да ги преговорите пред групата, а дори и пред родителите. Какъв смисъл има в това ли? Вие ще заемете позицията на учителя и ще вложите всичките си усилия да направите и най-сложния материал разбираем. По този начин ще разчитате на себе си, на вашите идеи, на знанията ви и на примерите, които сами може да създадете. Не се придържате към граници, а се развивате, като мислите. 



  • Не се подценявайте, но и не се надценявайте
Преценете реалните си възможности, като погледнете на цялото ваше приключение отгоре. Ако животът ви предоставя възможност да учите, я грабнете с две ръце и се възползвайте от нея по най-истинския и смислен начин. Вярвайте в себе си, защото да бъдем ученици няма определена възраст, пол или професия. Но и не скачайте в дълбокото, ако не умеете да плувате, защото шансът да потънете се увеличава. 
  • Добавете щипка Любов
Влагайте емоции и чувства във всяко ваше начинание, с което се захванете. Не го правете заради крайния резултат, заради парите, заради сертификата или заради това, че някой ви е принудил. Учете език заради самия него, заради вас самите.


Понякога между прекалено рано и твърде късно има само един единствен момент. Уловете го... и започнете с азбуката. 

Вместо заключение ще отговоря на въпроса Защо написах този езиков наръчник. През изминалите години винаги бях от страната на учещия се и се стараех да открадна, колкото се може повече от учителите си. Тази година се оказах и от другата страна, седях до бялата дъска с маркер в ръка и давах знания на други хора. Разбира се, дадох всичко от себе си да виждам срещу себе си будни погледи, които с нетърпение очакват да научат нещо ново. Често това се оказва мисията невъзможна, но всъщност осъзнах, че зависи както от учителя, така и от ученика по какъв начин ще подходи към учението. Ученици, ценете времето, прекарано сред уроците, а вие, учители - давайте всичко, което имате. С удоволствие продължавам да върша работата си, която е моята детска мечта и ме вдъхновява да с превърна в един езиков будител. Бъдете своите будители не само на 1-ви ноември, а всеки ден. 
 

Все още не сте сигурни, дали да започнете вашето езиково приключение? Помислете какво ще ви донесе то и се върнете в началото на страницата, прочетете съветите ми още един път и отваряйте тетрадката да пишете думи. Новият език ще ви запознае с необятна култура, история и звучност. 

Студенти, ако се чудите как да изкарате и тази година тези линкове са за вас, но и за всеки, който иска да си спомни студентските години: 
За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката:

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю