По пътя на мистериите

Късите зимни и мъгливи дни, ниските температури и валежите през последната седмица събудиха в мен чувството на носталгия по лятото, по топлите уикенди и дългите разходки, на които тръгвах, когато градът се окажеше тесен за свободната ми душа. Докато си отдъхвам от току-що изминалата първа сесия, спомените за безгрижното лято ме отведоха на красивите места, които посетих преди време със семейството си. 

В тази публикация ще Ви разкажа за мистерията на величествените Родопи, за чувствата и емоциите, които всеки изпитва, когато усети магията, витаеща сред горите. Моят разказ може да се превърне и в бъдещата Ви цел за екскурзия през предстоящите топли пролетни или летни почивни дни. 


Родопската ни дестинация е известна със своите безброй много стари легенди, мистериозни загадки и спиращи дъха преживявания. Макар и виртуално, ще се опитам да Ви направя максимално съпричастни с изживяването по време на разходките ни из Свещения триъгълник. 


Започваме приключението си с местността Белинташ, съчетаваща феноменални гледки, прекрасна природа и мистично усещане, което ни пренася във времето на древните траки. Загадъчните истории и легенди ще Ви привлекат да се докоснете до светилището и да се опитате да почувствате енергията, витаеща на това скрито в мистерии скалисто плато. Преходът е приятен, лесен и бърз, а заобикалящата Ви атмосфера ще Ви накара да се откъснете от монотонността на работното си ежедневие и да се замислите дали чутото от местните и прочетеното в книгите и в интернет е истина. За да достигнете крайната си точка - "Белият камък", ще прекосите открита поляна, заобиколена от магичните родопски гледки, а след това ще се потопите в горичка, водеща към тайственото светилище на древните. Не бързайте да се качите на Белинташ, насладете се на всичко заобикалящо Ви, защото си струва да прекарате още няколко минути, съзерцавайки дивата българска природа. 


Финални стъпки и сте там. Вече сте част от тайнствените мистерии и сте в едно както с игривия вятър, разказващ и пренасящ историите на човечеството, така и с природата на Родопите. Огледайте се на всяка една страна, не пропилявайте времето си в опити за прекрасната снимка, която ще качите в социалните мрежи, а усещайте всичко наоколо със сърцето си и го съхранете на специално място. Твърди се, че Белинташ е едно от енергийните места в България, на което може да се пречистите от лошите емоции и преживявания през последните дни и да заредите себе си със свобода на духа, любов и спокойствие. Вярно е, че планината действа като терапия и преражда всеки един от нас. 


Готови ли сте за още неописуеми преживявания? Сега продължаваме пътуването си по-надълбоко в дебрите на Родопите, за да посетим и другите 2 части от Свещения триъгълник на древността. Пътят ни към Кръстова гора и към Караджов камък бе осеян от солидно количество остри и стръмни завои, но пък пред нас се откриваха невероятни горски пейзажи. Колкото по-нависоко се изкачвахме, толкова по-красива и неописуема ставаше природата. Село Борово,  китните селски къщички и параклисът-закрилник на хората "Св. Илия" на най-високата точка ни накараха да намалим скоростта и да благоговеем пред всичко, на което очите ни ни правят свидетели. 


Острите завои се нижат един след друг, но края е съвсем близо. По време на пътуването към Кръстова гора и манастира пред Вас ще се открият приятни дървени постройки, подходящи за отдих и за обяд в природата. Местните ще Ви предложат билки, домашни сладка, мед и занаятчийския си труд. Какъв по-хубав спомен от бурканче родопско изкушение?



Кой поне веднъж в живота си не е чел или слушал поверия и легенди за чудотворната сила на родопската Света Троица, която помага и дава надежда на всички вярващи. Мястото е вълшебно и заслужава да бъде посетено поне един път в живота. За спомен не забравяйте да си вземете камъче с кръст. Как ще го откриете ли? Според мен то само ще Ви намери, а Вие сами и за себе си ще видите негова сила. Обиколете местността наоколо, защото изцерителната магия на вярата е навсякъде, а отвсякъде ще Ви разказват тайнствени поверия и обичаи. 

Приключението ни обаче тепърва започва, като поемем десния асфалтиран път до манастира, който продължава надолу и ни отвежда до пътеката към Караджов камък. Ние объркахме пътя, като потеглихме по съвсем други указания, затова се доверете на думите на местните, които работят в кафенето или в магазина. Чудото на природата, до което ще достигнете след умерено количество вървене, е последната част за нас от Светата триада на Родопите.  


Не забравяйте да прецените физическите си възможности и вземете най-важното за разходката си. Темпото на всеки е различно, но преходът не е тежък, а гледките по пътя си заслужават всяка капка пот. Трудно ще Ви опиша красотата на планината, която ни заобикаляше, затова единствено мога да Ви препоръчвам да я усетите със собствените си сетива.

 Скрит в гората след прехода ни през широката поляна и сенчестата горичка, пред нас в целия си блясък се откри легендарият тайнствен Караджов камък. Не спира да Ви привлича, докато не се срещнете със старата дървена стълба. Предизвиква Ви да се качите, за да се любувате на величието на Родопите. Ще прекрачите ли границата на възможностите си? Изглежда лесно, но истината е, че стълбата ту се клатушка надясно, ту наляво, на места няма стъпала или парапет, а по едно време дори цялата стълба изчезва - единственото, което Ви остава, е да се държите здраво за вдлъбнатините в скалата. Готови ли сте да се впуснете в катеренето?


Един съвет от мен: дори и да Ви е страх от високо - надхвърлете себе си, защото всеки един миг ще си струва. Не поглеждайте надолу, а вървете към върха! Там ще почувствате свобода и волност, ще полетите из Родопите. Екстремното преживяване ще остане завинаги в съзнанието Ви, сърцето Ви ще прескача при всеки спомен за катеренето и за видяното от върха. Осмелете се да превъзмогнете оковите и продължавайте да крачите нагоре без страх, защото след края на изживяването ще се радвате, че сте рискували. Какво ще видите от върха, ще оставя в тайна, за да събудя у вас любопитството и желанието да посетите легендарната местност.

Страхът Ви ще бъде стопен, а след като приключи невъзможно изглеждащото слизане, тъй като ще действате почти на сляпо и в гръб, ще искате да изживеете тази авантюра още много пъти. А след това няма да спирате да разказвате за приключението си на алпинист. Не забравяйте да надникнете сред легендарните истории, които мястото пази.


Легендите и историите за Светата триада в Родопите ме привлякоха да организирам пътуванията ни, а необятността на природата ни караше да не чакаме уикенда, а да тръгнем още на момента. 

Мистериите, с които сте се запознали по пътя си, ще Ви накарат да си задавате различни въпроси, да се съмнявате, да търсите отговори и да вярвате дори в невъзможното и нереалното за простото човешко око. Родопите винаги имат с какво да Ви изненадат и пленят. Понякога е хубаво да се върнеш назад във времето и да се потопиш в спомени.

Като за финал мога да Ви посъветвам да добавите Родопите в списъка си с дестинации за бъдещите почивни дни. Кликнете ТУК за още спиращи дъха преживявания в родопската планина.  

„Пътуването, за всеки истински откривател, не означава да намираш нови места, а да виждаш с нови очи.“ – Марсел Пруст

За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката.:

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю