Философията на Подаръците

Какво прави Дядо Коледа, когато не му хрумва какво да подари на послушните деца и на по-малко послушните възрастни? Сигурно и той като нас прекарва часове, взирайки се в екрана, за да си открадне някоя необикновена идея. Дали и тази година ще успее да ни изненада? Предстои съвсем скоро да разберем какво ни е скрил под елхата.


Коледа е онова време от годината, в което наистина трябва да бъдем възможно най-много идейни. Точно в този период обаче нашата муза на вдъхновението и изненадата се скрива някъде и се появява, когато вече е прекалено късно. Поради тази разрастваща се в ума ни криза започваме и цялото дълго преследване на идеалния подарък сред магазините, из които с часове наред се скитаме и мотаем, за да намерим нещо запомнящо се и забавно. Тази година поне няма да има нужда от дълги и дори понякога изтощителни обиколки, които в крайна сметка се увенчават с провал и разочарование. А дали ще изкараме късмет с онлайн пазаруването, което понякога наистина се оказва трън в гащите ни? 


Въпреки че изборът на подарък е дейност с повишено ниво на трудност, всички ние обичаме да радваме околните с опакованата от нас изненада, но още повече обичаме обаче да получаваме нещо наистина стойностно и дори оригинално. След години връчване и получаване на подаръци достигнах до някои доста "живоспасяващи" изводи, касаещи неразгаданата философия на подаръците.
  1. Хората около нас са най-големият ни подарък.
  2. Подаръците са преживяване и изненада.
  3. Всеки подарък е послание.
  4. Подаряването е жест на уважение, любов, начин да зарадваш отсрещния човек по най-красив начин. 
  5. Символичните подаръци стоплят душата ти.
  6. Подаръците не са размяна - аз ти давам 20 лева, а ти ме водиш в заведението, за да си хапна нещо вкусно и да се тагна в Инстаграм.
  7. Стойността определено не краси подаръка ни.
  8. Не винаги подаръците са материални придобивки (върни се на точка 1).
  9. Няма лоши подаръци, има отбиване на номер.

Въпросът отново си остава - Какво да подаря и какво веднага да зачеркна от списъка с подаръци? В следващите редове ще споделя практични идеи, които по магичен начин ще успеят да Ви запленят и ще Ви накарат да си направите такъв подарък и на себе си.

В графа "Нямам идея, нямам време - грабвам първото срещнато в магазина" спадат подаръците, които винаги отбягваме и все получаваме. Това са клишетата, които дори ние самите си купуваме в ежедневието и не се нуждаем от повод, за да си ги набавим. 

С какво обаче да ги заменим, за да не се повтаряме всяка година? 



Понякога изненадите са пред очите ни, ала ние все избягваме да ги забележим. Тук се нареждат варианти като: изискан зимен комплект от шал, шапка и ръкавици. Нека не забравяме топлите и меки шарени пижами, пухкавите и носещи радост пантофи или чорапи, сгряващите краката и душата ни одеяла или коледни чаршафи и любимите на малки и големи - плюшковци за гушкане. Подаръци, които ще стоплят тялото, но и сърцето ни.

Какво ще кажете да разчупим още повече тази Коледа и да подарим нещо несравнимо добро? В отдел "Зашеметяващо попадение" са всички спиращи дъха предизвикателства, които покачват адреналина до краен предел и те карат да забравиш за напрегнатото ежедневие. В желан подарък от всички се превърна и рисуването, споделено с чаша вино, както и приключенските стаи на загадките. Скъпият спомен ще гори вечно в сърцата ни. Вечеря на тъмно, полет в небесата, екстремен скок, езда или пейнтбол война за цялото семейство. Би ли рискувал? 
Авантюристичен, но и близко достъпен забавен коледен подарък е и времето, прекарано на ледената пързалка. Каква по-добра възможност за романтика, за смях и за необичайно зимно преживяване.


Време е да слезнем на земята и да помислим за бюджета, който винаги някъде успява да се изпари в най-неподходящия момент. Красивите подаръци са тези, които правим с цялото си сърце, затова не се колебайте и зарадвайте любимите си хора с домашно приговен подарък. Какво мислите за някое Ваше произведение на изкуството - картина, шевица или друг вид ръкоделие. Ще спечелите всеки с една вкусна романтична вечеря, чаша вино и приятен десерт. Една бутилка вино или дамаджана ракия, домашно сладко или отработена апетитна рецепта за коледни сладкиши. Кой не обича да бъде изненадван със старателно приготвени вкусотии? Единствено остана да ги украсим по наш вкус и да намерим подходящата кутия за тях, за да накараме човека отсреща да се разтопи от подаръка си. 

Разходките до някое скрито сред природата и сред снега място, до някое тихо и спокойно селце или до красив грабващ сърцето ти град са следващото примамливо предложение. Уикендите и почивните дни са пред нас, затова отделете ден-два, за да се насладите на непознатите за вас места. Така си подарявате споделено време и незабравими спомени.

Продължаваме с категорията "Как не се сетих?!" , тъй към този списък спадат идеи, които са точно в десетката, искаме да си откраднем и да ни е дошло на ум за тях по-рано. 
Какво ще кажете за рисувани грамофонни плочи, за ретро грамофон, за ретро радио, за дискове с любими албуми, за тематични блузи, щури чорапи или комично бельо, за настолни или творчески игри, за мини вариант на Шифъра на Леонардо, за пъзели или за лего, което си остава любимо на малки и големи строители. Как не ни хрумна да си подарим гипс, за да си направим наша отливка, карта на звездите, собствена звезда или метеор в някое далечно съзвездие, картина с автограф или постери за фенове, органайзер, дневник или перо за писателите, а защо не и пишеща машина.
В тази графа попадат предложения като: фотосесия с народна носия, фотоапарат за моментни снимки, машина за памук, тесте луксозни карти (винаги ще са ни нужни), изискани пури, класически глобус за мечтатели. 


Ще завърша коледната си публикация с любимите ни малки символични подаръчета, които понякога се оказват и доста практични. Много от нашите приятели се радват на ароматни свещи, на украшенията като големи коледни чорапи или фигурки за витрината, на музикална кутия, на забавни картични, на касичка за пари, на семеен албум, на книга за рецепти, на текстилните торби за многократна употреба, на "облечка за книга", на кутия за спомени, на декоративна възглавничка, на коледна покривка, на безжична мишка или USB-кабел. Към стардартните коледни чаши може да прибавите пакет с кафе за пристрастените или пликчета горещ шоколад за отбягващите кофеина. 
 
Качва се: 743424 от 3047125 байта са качени.
Каквото и да си говорим, книгата си остава вечният подарък, който успява да сгрее душата ти по всяко едно време на година. В статията ми "Ти си това, което четеш" може да разберете надълго и нашироко защо да подарите специално четиво. 
Препоръчвам Ви да отделите време и да обиколите малките подаръчни магазинчета, в които винаги се откриват зашеметяващи находки, подходящи за всеки тип характер, дори и за най-закоравелия Гринч.


Дали успяхме да разгадаем Философията на подаръците? Със сигурност поне ще сме част от радостта на близките ни, разопаковайки изненада, която са си намерили под елхата. Е, Дядо Коледа, ти също може да си спокоен, защото и тази година ще има интересни и необичайни подаръци за всички! 

Мили читатели, пожелавам Ви светли празници, изпълнени с любов, радост и незабравими мигове. Забавлявайте се и правете красиви спомени! 

За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката.:

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю