Скуката по време на път?

Изморително, еднообразно, тъпо, но...
Какво да правя по време на пътуване? 

Здравейте отново. Реших да обсъдя с вас една доста срещана тема около пътуванията, нещо, което е основна част от екскурзията ни. Пътуването доста често се превръща в сиво и скучно предвижване от точка А до точка Б, затова ще обсъдя с вас различни идеи, начини и варианти за разнообразяване по време на пътуването. 

Няма значение дали се возиш в кола със семейството си или приятелите си, докато чакаш на границата, докато пътуваш с градския транспорт, с междуградски рейс или с автобус повече от 2 часа (например до друга страна и времето на пътуване е около 22 часа), или пък си със самолет, кораб или други възможни превозни средства - по някое време ни става скучно от еднообразната гледка на поле, завои, слънце или още коли. Но доста често нямаме и представа какво да направим и как да разнообразим гледането напред (да не говорим какво му е на шофьора). 

В тази статия ще ви представя опитани от мен методи, които разнообразяват пътуването и дори сближават с другите пътуващи, познати или непознати. 



Ето някои от идеите, които споделям с вас:
  • Музика - тя винаги успокоява, кара те да се вслушаш в текста и да си го превеждаш в нужда, да научиш песента, да четеш информация за нея и дори да пееш. Точно затова много хора предпочитат да си свалят музикални приложения и сами да определят какви песни да се въртят по радиото или на телефона. Един съвет от мен: преоткрийте и нова музика - тази година го направих и аз като си свалих метъл албум, който всъщност много ми хареса и продължавам да слушам, да се запознавам с нови групи и техните песни и албуми. За да ви е още по забавно докато сте в колата: пейте, дори и да е фалшиво, защото това е доста разтоварващо и на моменти толкова смешно (от опит като фалшива певица просто действайте). 


  • Книги - старо, но златно, разбира се. Съвет от мен: намерете "истинската за вас книга" , за да успеете да я прочете на един дъх, да ви поддържа постоянно под напрежение, да "влезнете в нея" и да сте запленени от всяка дума и запетайка, която е на страниците. Друг вариант е четенето на книга на друг език, но доста често това се оказва по- скучно, отколкото е очаквано (или поне за мен на немски език).

  • Car - Vlogging - докато пътувате винаги може просто да пуснете камерата и да записвате. По този начин не само ще убиете време, но ще намерите и нов вид занимавка. Звучи интересно - от опит мога да ви кажа, че е приятно докато пътуваш да снимаш както това, през което минаваш, така и себе си и да говориш на различни теми, да общуваш с другите пътници и с шофьора, но все пак да внимаваш да не го разсееш. Не се нуждаеш от много - аз го пробвах просто държейки телефона си в ръка и говорейки. Не е задължително после да го качваш някъде и да следиш гледания и коментари, а просто може да го имаш в галерията или в паметта на компютъра си като спомен и част от пътуването. Може и да преоткриеш себе си като Влогър и да се развиеш в тази сфера доста добре. Car - Vlogging не важи само в колата, може и да го правиш по време на пътуване с рейс или с друго превозно средство, така ще събереш и други хора и ще имате теми за обсъждане, затова дай шанс на въображението си и се развихри и в тази област. Или просто да снимате наоколо всичко, което ви хваща окото и разбира се приятелите ви в колата.

  • Писане на дневник или планер - винаги една добра идея, благодарение на която може да останеш насаме с мислите си, да събудиш в себе си автора и креативното мислене за да създадеш истории, съчинения, стихове и дори песни. Какво ти трябва - тефтер или тетрадка, химикал, или цветни моливи и всякакви такива, но нека се придържаме към най-простото и разбира се вдъхновение. Да по- трудното е да намериш вдъхновение и идея за писане, защото понякога идва проблема с "белия лист" - това доста често ми се е случвало и решавам този проблем като започвам да пиша какво ми се е случило през последните няколко дни или седмици. Друг вариант е и планерът, в който може да си организираш срещи, тренировки, обяд, маникюр, излизане и тн. (всякакви ангажименти). Може просто да пишеш целите си, мечтите си, какво те прави щастлив, кои книги искаш да четеш, къде искаш да отидеш, какво очакваш от живота и как да структурирам живота си.

  • Кръстословици, судоку, мобилни игри, белот(ако имате 4ти човек), всякакви игри на карти дори и покер, ако повърхността го позволява. Чрез тези игри разширявате кръгозора си, научавате нещо ново, запознавате се с нови хора, ако например сте в автобус пълен с непознати лица. Също така може да научите нещо ново за тези игри, дори някоя нова игра на карти, да подобрите вашите способности и да следите картите :)

  • Филмите и сериалите по време на път също са една добра идея, защото по този начин може да наваксате сериите, които не сте изгледали през работната седмица. Все пак идва април месец и с това и новият сезон на Game of THrones, затова имате време да започнете още сега. Съществуват, разбира се, и много други сериали, филми, клипчета и видеа, които може да гледате стига да имате интернет и батерия на компютъра/лаптопа. Нетфликс или просто други сайтове с филми и сериали предлагат доста какво да гледате, да свалите и да имате в случай, че няма какво да правите.

Ако имате още страхотни идеи за това как да убием скуката и времето по време на пътуването, споделете с мен отдолу в коментарите!
До скоро, приятели :)




















Коментари

Прочетете още от мен:

Университетът: 2 сесии по-късно

Да откриеш своето място

Август между редовете

Да се завърнеш...

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?