ПриМорски вълнения през Септември


За много лятото приключва още с последния ден от Август месец, а Септември се превръща в отправната точка за нови есенни начинания. Признайте си, все още не искаме да идва краят на лятото, нали? Всеки от нас жадува да си открадне още няколко дена край брега на морето и при шума на вълните, въпреки че септемврийската прохлада ни разколебава да тръгнем по магистралата към българските морски релефи. Противно на очакванията деветият месец от годината е перфектна възможност да си починем "като за последно", преди купищата задачи да ни залеят дни след така очакваната отпуската. 

Ваканцията през септември обаче в действителност е нож с две остриета, защото точно в тези дни се усеща лятото, ама и не съвсем... Рисковете се увеличават, неизвестните дори двойно повече... Но пък всяко морско приключение през Септември носи своя неповторим чар. Все пак лятото е сезонът, в който може наистина да опитаме нещо ново и необикновено. Каква е рецептата за незабравимите приморски вълнения през Септември?


Посрещахме утрините си в Приморско с гледка към Северния плаж и с чаша топъл чай в ръка. Подобаващо открихме, а дори и закрихме сезона край Българското черноморие. Събуждахме се рано, за да удължим времето си, чувствайки морето, лягахме си късно, за да не пропуснем и миг от емоциите, които са част от това морско късче от рая. Макар и септември да ни връща обратно в сивата реалност, когато често дори денят не ни стига да завършим ангажиментите си, ние се постарахме да преобърнем тази представа и да се впуснем във водните приключения. 

Септемврийско море, идваме! Какви са плюсовете?
  1. Удължаваме лятото си с всеки изминал септемврийски миг край морската шир! Изпращаме горещите летни дни подобаващо и със стил. Морската безкрайност пречиства не само ума, но и душата. Ех, тези залези, да не говорим и за изгревите край солената вода!
  2. Нетърпението и вълнуващите емоции да се срещнем с морето и да прекараме седмица там ни поддържат живи през цялото лято. 
  3. Липсват дивите безбройни тълпи малчугани и чужденци, които са тук за лагери. Разбира се, градовете не са пусти и обезлюдени, но със сигурност броят на туристите е значително по-малък, отколкото през Август, когато повечето места дори се късат по шевовете си от посетители. Усеща се спокойствието на морето.
  4. Подходящо е за семейства с деца, търсещи спокойствие и финална лятна почивка, за влюбени двойки, които се нуждаят от малко повече романтика извън натовареното ежедневие, и за весели приключенски компании. 
  5. Жегата не се усеща, слънцето не е опасно за тези от нас, които изгарят и се превръщат в червени раци. Ние "случихме" на време, което изненада очакванията ни. Буквата "Р" в името на Септември напомни по изключителен начин за себе си. Въпреки вятъра и прохладните сутришни и вечерни часове на деня успяхме да прекараме забавни часове на плажа, където релаксирахме на макс по всякакви начини. Морската вода е топла, липсват дори подводните течения. Факторът "Време" обаче е от най-голямо значение, затова не подценявайте прогнозите. Риск печели, риск губи - няма как да сме сигурни какъв късмет ще извадим и на какво време ще случим...
  6. От финансова гледна точка морето през Септември също се оказва изгодно, особено за хора, които нямат за цел да прохосат цяло състояние за нощувка. Много къщи за гости, дори хотели предлагат различни изгодни оферти, които са значително по-евтини от предложенията по време на силния морски сезон. 

Не може да минем и без минусите, които се крият зад една морска септемврийска почивка. 
  1. Ах, това време... Дъждът, вятърът, студът и вълните могат да ни съпътстват през целия ни престой на морето. Но пък от нас зависи да превърнем и този минус в плюс и да погледнем дори и от хубавата страна на нещата. Как ли? Сега е времето да се сближим с компанията, да се впуснем в безкрайни игри, да влезем в ролята на туристи и да обикаляме непознати градове и скрити заливи.
  2. Мръсотия, боклуци, плаващи маски и пластмасови отпадъци. В края на сезона след като е минала голямата вълна от туристи, която оставя след себе си всичко ненужно, плажовете са меко казано изтощени от прииждащите тълпи. Плажуването ни през септември е съпътствано, за жалост, от много фасове на пясъка, от найлони, пластмасови кутии и хвърчащи опаковки. От нашата отговорност и загриженост зависи дали плажовете на България ще останат в това състояние. 
  3. Капанчетата на морето са винаги там дали юли, или септември и очевидно успяват да ни примамят да похарчим солидна сума за лунапарк, за храна и за изкушения, които не се срещат често по родните ни места. Много от заведенията максимално увеличават цените си, но не предлагат качествени и вкусни ястия. Както обобщават и в Дойче Веле - бизнесът гледа на туристите единствено като ходещи портмонета. 
  4. Темата за цената на шезлонгите и чадърите по Българското черноморие е болезнена и винаги успява да предизвика дебати. Разходите за тях варират в зависимост от мястото, на което се намираме. В Приморско цената съответно за шезлонг и за чадър е 7лв. В началото на лятото из интернет попаднах и на статии, които изброяваха български плажове, на които има безплатни консумативи. Избрахме Приморско точно по тази причина, но се оказа, че такъв изгоден лукс липсва. Свободната зона, която е в началото на Южния плаж откъм Приморско, също е доста оскъдна, а хората се бутат един до друг, а защо не и един през друг, за да си разпънат чадъра и хавлиите. Не всеки може да си позволи да дава луди пари за лукса да има чадър и шезлонг, които понякога дори не са в най-доброто състояние. Личното ми мнение по тази тема: в България всеки се опитва да превърне богатствата и красотите на природата в средство за печалба на много пари. Наистина плажовете и дюните трябва да бъдат стопанисвани, но не с цел да се одере кожата на клетия български турист, работил цяла година за седмична почивка на морето, или да се построи някои хотел на "наш" човек, а с цел да не се наруши цялостта на даденото място. Все повече хора търсят уединението, спокойствието, дори дивото и неподправеното сред българската природа. Драмата по тази тема се повтаря всяка година, защото българинът говори за лятната си почивка в суми, а не в незабравими спомени.
  5. Анархията във връзка с противоепидемичните мерки е пълна. Все едно на морето пандемия не съществува. Много хора обичайно прекарват няколко дни с разтройство или с температура в стаите си. А сега дори се връщат пипнали я някой грип, я някоя корона. 

От нас самите зависи да променим лошите черти на Българското черноморие за в бъдеще. Всичко започва с малките стъпки. В събирането на боклука няма някаква трудна и неразбираема философия, както и в спазването на мерките против най-различни зарази. Нека пренебрегнем първобитния образ в себе си и да помислим повече за състоянието на планетата. 

Въпреки минусите, въпреки времето, върху което не можем да въздействаме, почивката през Септември е нещо, което със сигурност трябва да бъде изживяно. Магията на морето се усеща по един изключителен начин. Нетърпението и вълнуващите емоции не стихват до последния миг там, сред аромата на водорасли и повея на морския бриз. Защото Септември е "последната и най-прекрасна усмивка на лятото".


Това са от онези моменти, в които се оказваме на точното място в подходящото време и дори не искаме да бъдем другаде. Само там, край морската безкрайност въпреки вълните и предстоящите бури. А морето, то успя да разкаже за себе си и за своя пълен с ВЪЛНение свят чрез своите различни солени картини. Всичко там, на плажа те кара да чувстваш. И въпреки недостатъците тази неподправена солена морска любов бушува пламенно в сърцето ни. Защото морето през Септември е една красива стихия, която трябва да бъде изживяна. 

Ако можехме само да спрем времето, за да грабим с пълни шепи от тази божествена морска шир на безкрая. Почивката свърши, но ПриМорските вълнения продължават да ни разчувстват по необикновен начин, защото времето край плажа никога не е загубено време. 

Вместо заключение: Не забравяйте да цените природата, затова я опазете от лошите си навици и привички. Тази красота не заслужава да страда заради вашата немарливост.

Пътувайте, за да живеете истински! Не се отказвайте от набелязаните си цели и преоткривайте родното, което наистина заслужава да бъде почувствано. Заобиколете се с приключенски спомени и не съжалявайте, че сте тръгнали на път. 


За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката.:

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю