Морско утро в България

Началото на дългите размисли къде да ходим и тази година на море вече започнаха. Споровете са в разгара си, плюсовете и минусите изкачат от всички страни, различията между хората изпъкват ярко, ала консенсусът и крайната дестинация да се събуждате сутрин от шума на вълните не са намерени. И понеже идеите и вкусовете са толкова, колкото и хората от компанията, ако не и повече, да се залавяме да обсъдим българските черноморски предложения и да изберем перфектния курорт заедно. 

"Морско утро в България" - нека направим мисията възможна!

Време е да отворим картата на България и да опознаем географията на родното ни Черноморие. Въпреки че морският ни изток се слави с реномето си на застроено, пренаселено и мръсно място за алкохолен туризъм, все още съществуват места, които не са докоснати както от инвеститорите и техните багери, така и от плажуващите, които оставят след себе си по-скоро замърсяващи и обричащи на мизерия следи. Затова нека оценим българското, нашето си навреме и да го предпазим поне от волността си да заравяме фасовете си в пясъка и всички онези типични привички, на които гледаме с възмущение, но и ние сме правили.



Като за начало нека започнем с местата, на които човек наистина може да си почине и да забрави всичките си ежедневни тревоги и задължения. Единственото, което ще ви мъчи, ще бъде как да си удължите почивката повече и да останете  тук за поне още няколко дена или седмица. 

Потегляме на юг към Синеморец, къмпинг Силистар, а към тях добавям и красивите дестинации: Корабите, устието на река Велека, плаж Бутамя и плаж Липите. 

Търсите безгрижие, спокойствие и вечери край огъня на къмпинга, споделени с цялата компания? Ще сте далеч от суетата на дискотеките, на големите градове и препълнените от хора улици, но ще успеете да си почините сред дивата българска природа, където единственият ви проблем ще са, може би, нахалните по български комари. Тези отдалечени и затънтени на юг места са винаги гостоприемни, готови да се запознаят с новите си гости и да ги накарат да се влюбят в красотата на дивите си плажове, на горичките си и атмосферата си, която създава усещането, че времето е спряло. 


Това са от онези кътчета на света, които трябва да се посетят със специален човек. Разходките по река Велека, пиратската местност "Корабите", залезите, нежната прегръдка, в която природата те обхваща, тропическото усещане и безкрайното Черно море. Ако искате да се почувствате и още по-диво и съвсем да се откъснете от градското усещане, то тогава приготвяйте палатките и всички приспособления, за да направите своя незабравим къмпинг почти до плажа. С тези места няма да искате и да можете да се сбогувате и ще очаквате с нетърпение следващата си среща с тях!

Не забравяйте да се събудите поне веднъж за изгрева, защото преживяното ще си струва безсънието.

Пътешествието ни по българското Черноморие в търсене на перфектното място за почивка с бира в ръка продължава на север:

Царево, Варвара или Ахтопол

За много от вас Царево е морето на детството, защото там сте прекарали дългите си семейни почивки с родителите и семейните ви приятели. Защо обаче да не акостираме на централния плаж в Царево и не се отдадем на заслуженото лежерно време на плажа под чадъра, докато морският бриз превръща мръсната жега в приятно чувство?


Варвара ще плени всеки ваш жадуващ за купони и забавления приятел, който се нуждае от своя свеж летен коктейл с чадърче, приятна музика, подводни скали, възможност за гмуркане и морски забавления. Защото това е от онези неопетнени, непокътнати и неразрушени дестинации на Българското Черноморие, които са запазили своята магия и привлекателност. Примамват ни да предприемем дългото пътуване на юг. От едната страна море, а от другата страна се мярка и Странджа - затвори очи и почувствай природата.

Морският бриз ни отвява до крайбрежния град на любовта - Ахтопол, който ще ви нашепва своите легендарни истории и спомени от славното минало, ще намира в подножието на Странджа планина. Името му се свързва с легенда за дъщерята на Зевс Агата и нейната любов към сина на Посейдон Делфин. Въпреки трудностите двамата влюбени намират щастието си именно в този град, който буквално означава "Град на любовта" и негов символ е кукумявката. Преминал през много изпитания по време на войните, опожаряван, Ахтопол се превръща в малко китно и приятно градче, което привлича всички, които търсят необикновено и запомнящо се пътуване по Черноморието. Близо до града се намира и къмпинг "Делфин", където отново може да се впуснете в диви и забавни палаткови или караванени приключения.


Отправяме се на север към по-големите и пълни с живец градове. Търсите курорт, който предлага всичко - от царевицата и сладоледа Виолетка на плажа до исторически забележителности през дискотеки и красиви отдалечени от шумотевицата места, перфектни за следобедни разходки и улов на морски залези. 

Градът е Созопол, а плажовете около него са Харманите, Царския плаж, Каваците, Смокиня и Градина. Отделете време да посетите и замък Равадиново, Стария град на Созопол, местността "Германката", нос Агалина и нос Червенка


Със сигурност ще забравите за скуката и за досадния въпрос "Какво да правим довечера?", защото Созопол и околността предлагат всичко, от което се нуждаете по време на вашата почивка, която ще е изпълнена с дълги разходки из Стария град, адреналин, купони и незабравими моменти край бреговете около Созопол. Въпреки че напоследък всеки втори се е насочил към историческия град, а върволицата от хора по улиците винаги е огромна, магията му се е запазила в същия си блясък, защото Созопол винаги успява да ни даде от своите запомнящи се мигове на неописуемо изживяване.

Не забравяйте да се наслаждавате с цялото си сърце на всичко, което ви заобикаля, защото ще си струва да си тръгнете от морето не само с умерено количество слънчев загар и с много "goldeh hour" снимки, но и с безброй благи и топли, а защо не и горещи, спомени. А за обичащите айляка върху хамака или палатковите преживявания, спокойно и за вас ще се намери място на къмпинг Градина, за да бъдете далеч от натовареното ежедневие и да се почувствате в хармония с морето и природата. 


Пътешествието, което ще ви подскаже къде да прекарате горещите летни дни, продължава към северното Черноморие. Пътувайки към Севера, не пропускайте да се отбиете и до нос Емине, за да си направите среща както със Стара планина, така и с Черно море. До носа е и просторният, забулен от природата плаж Иракли. Считана за една от най-красивите плажни линии на южното ни Черноморие, плажната ивица на Иракли привлича пътешественици от всички страни с дивата си природа, спокойствието си и безвремието. Раят е там, където планината, морето и вие направите вашата прохладна лятна среща. 

Пускаме котва край Камчия, за да се срещнем с бурното северно море. Акостираме край плаж Кара Дере, Шкорпиловци,  Паша Дере и река Камчия 


Колкото по на север отпътуваме по нашето Черноморие, толкова по-дива и девствена става природата, плажовете по-обширни, а вълните по-големи. Докато не посетих северното Черноморие и не прекарах една прекрасна седмица, изпълнена с борба срещу силните вълни по крайбрежието на Камчия, не подозирах, че в България има едновременно толкова спокойни, но и бурни морски пристани, които въпреки всички приютяват всеки, докоснал се до тях. Бях изключително приятно изненадана и дори впечатлена от морските пейзажи, бурните и неспокойни вълни, от вятъра в косите си, които провокираха желанието ми да споделя това преживяване и именно тази дестинация с вас, за да може и вие да се доближите до тези загадъчни северни места. 

Край плажа до река Камчия ние отседнахме на бунгала, които са в една приятна прегръдка с природата, изолирани от външния свят. Подходящи са дори и за най-притенциозните от компанията. Студена бира, скара, веранда с гледка, разходка с лодка, дълга плажна ивица и безкрайното синьо море. Несъмнено добавете в списъка си с летни приключения изживяването по Северното Черноморско крайбрежие.

Предразсъдъците, че на север е студено, ветровито, а плажните ивици са каменисти, отказва много от търсещите своята морска дестинация да насочат погледите си към градчетата след Варна и към някои скрити и спокойни плажове. 


Добавете в списъка си с дестинации северното крайбрежие и неговите скрити красиви и екзотични места.

Албена, Балчик, Каварна, "Бялата лагуна" - Иканталък, плаж Аргата, плаж Бендида, нос Калиакра, плаж Болата,   Яйлата, Тюленово


Не, наистина не е снимка от Малдивите, от Доминикана или от Занзибар. Това е плаж Аргата, в близост и до плаж Бендида, които се намират между Балчик и Каварна. Каква по-красива и спокойна възможност от това да посрещнем "Джулай Морнинг" на това райско кътче, докато вълните се плискат в краката ни? 

Добре дошли сред Добруджанската северна черноморска ривиера!

Всеки, който веднъж се срещне с българската северна ривиера, се завръща, за да бъде отново в едно с природата, спокойствието, екзотичните затънтени местенца, многото атрактивни морски забавления и коктейлите по крайбрежните барове. 

Освен плажовете и стилните хотели и резорти, не може да пропуснете възможността да посрещнете залеза, а защо не и изгрева на нос Калиакра, където красотата на морските пейзажи се преплита с легенди за млади девойки и жестоки завоеватели по крайбрежните градове и истории от далечното минало?
 

Завършвам онлайн пътешествието си, което, надявам се, ви накара да мечтаете за летните дни на безгрижие и свобода край плажа с питие в ръка. Като за финал на нашето дълго пътуване по българското крайморие, ще ви припомня да бъдете пътешественици, а не туристи. Ако имате приятели и познати, които все още се чудят къде по нашето Черноморие да почернеят или да се крият под чадъра, споделете тази статия с тях. 

Усетихте ли миризмата на море и на водорасли? Ако не сте успели да почувствате морското утро в България, то "С дъх на водорасли" (цъкни, за да помиришеш морето) ще ви накара да отворите всичките си сетива и чакри за една приятна среща с морето само чрез думи и снимки. 

"Тръгвам на там, където няма път или пътека

Бяга света, но ние ще я караме полека

Сядаме пред вълните и на пясъка с китара

Бара е до морето, и морето е до бара..."

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю