"Home alone" 2020 edition

Тема номер 1 в света е пандемията, породена от коронавируса, който превзе цели държави и има силата да преобърне живота на всеки един човек. В днешно време всички ние сме подложени на унищожителното действие на най- силната човешка емоция - страха, който превзема съзнанието ни и успява да контролира постъпките ни. Страхът се превръща в масова паника, а тя, от своя страна, в глобална нелечима параноя, която е по- опасна от всички господстващи болести. Можем ли да се справим и с тази хуманитарна криза?
Държави след държави обявяват извънредно положение, за да изолират своите граждани с цел да се намалят заразените. Училищата и университетите са затворени, културните и спортните събития са отменени, магазините са с ограничен достъп, а хората трябва да си останат вкъщи.

Определено сега е моментът да оценим малките неща и да отделим време за себе си и за нашето развитие. А умеем ли всъщност да го правим, след като е ясно, че животът ни преминава на забързан кадър често като пътуване от точка А до точка Б, без да се спираме, за да се огледаме и да се насладим на всичко, което ни заобикаля.
- "Но какво да правя в нас? Пак трябва да седя пред телевизора или пред телефона...пълна скука. Как ще издържим толкова време, като на шестия ден вече ме номинираха за изгонен от къщата?"


Реших да напиша тази статия, защото и аз като вас си седя вкъщи и съм залята от всички страни с новини за вируса, за случаите в различните държави, за лекарите и за кризата, която настъпва с бавни темпове и дори унищожава много бъдещи планове. Понякога обаче се нуждаем точно от обратното - от надежда, от любов и от вяра. Страхът ще ни изиграе лоша шега, затова грижете се за себе си по препоръчаните методи и отделете време да се насладите на това, което сте забравили в напрегнатото ежедневие. Всички сме заедно въпреки изолацията и заедно ще се справим в битката срещу коронавируса.

Е, мили читатели, нека съчетаем полезното с приятното!

Знаете ли, съветвам ви да предизвикате себе си и да опитате нещо ново вкъщи? Какво ли?
Ето ви няколко идеи, които съм сигурна, че ще ви запленят.

Аз обмислям варианта да започна да рисувам. Откъде дойде това мое хрумване ли? Докато си "скролвах" из Фейсбук попаднах на клипчета, които са във вид на урок и ни показват как да се справим с новото предизвикателство. Разбира се, резултатът им е повече от перфектен и дори запленяващ. Не очаквайте и вашият първи опит да е досущ като в каченото видео, но пък с времето ще се научите, ще разберете грешките си и ще опознаете себе си. Няма нищо страшно да пробвате, защото съм сигурна, че ще ви хареса и ще започнете да го правите по- често. Нуждаете се от молив, острилка, гумичка, тефтер с бели листове, блок за рисуване или ако решите да се гмуркате в дълбокото от четки, бои, платно и тиксо. Най- важното е да започнете с усмивка и да не се отказвате в случай на грешки или дори провал. По-лесен и тарикатски вариант е да рисувате по номера.

Разбира се, книгите винаги са спасението ни, когато сме вкъщи, а дори и на други места. Сега е времето да си купите книгата, която ви привлича от известно време, или да си я инсталирате на телефона/таблета с цел наистина да спазите карантината. Сигурна съм, че ще останете доволни, защото новият роман ще ви отведе далеч от паника и страха, далеч от ежедневието и дори ще забравите, че сте си вкъщи. Какъв по- добър начин да си починете, да се насладите на написаните думи и да се замислите какво всъщност означава щастието. Може да започнете да пишете като мен дори. Блок или дневник, разкази или поезия - всичко, което ще ви накара да направите нещо за себе си или пък дори и за другите хора, защото така определено ще видите себе си в друга светлина.Време е да опитате!


Продължавам нататък със следващата приятна занимавка, която всъщност е много полезна и с времето ще развиете истински кулинарни умения. Точна така, време е за готвене и за експерименти в кухнята. Сега е моментът да опитате нещо ново, но внимавайте, защото зад тази идея се крият рискове. Когато купувате продуктите задължително бъдете с маска и ръкавици, купувайте от малки магазини и стойте на 2 метра от хората. Преди това изгответе списък с необходимите продукти, за да не губите време навън. Пазете се!
Ако имате нужните съставки, направете нещо така желано от децата или изненадайте дори себе си. Не ви се отдава кулинарното изкуство ли? Започнете с лесните и прости рецепти, потърсете в интернет нещо ново и запретвайте ръкави,а кулинарните сайтове или онлайн книгите за готвене ще ви помогнат. Сгответе ястие, което ви връща назад в детството, което прави вашата баба или майка, което ви изкушава от доста време насам да бъде хапнато. Дори и да се поглезите съм сигурна, че после ще изгорим калориите, защото карантината продължава още и имаме време и за упражнения. Винаги може да опитате и здравословни рецепти или пък да научите нов трик за вашите гозби. Слагайте престилката, викайте децата или съпруга ви да ви помагат, или пък действайте сами и сътворете нещо, което после ще си струва да бъде изядено.



След като вече си похапнахме и се насладихме на вкусния десерт или на топлите пържоли с картофи, е време да поспортуваме вкъщи. Ще се получи ли? Надявам се, иначе просто поиграйте с децата, пак ще има доста добър резултат, пък и ще опознаете техния свят. Преди закуска или следобед, когато имате свободно време, може да си пуснете най- различни видеа с упражнения и със съвети как да изгорим едно-две килца. Нека погледнем на карантината от хубавата страна, защото е перфектното време за тренировка всеки ден, като финалът ще е единствено с ползи за вас. Все пак физическата активност е и полезна за здравето, не оставате обездвижени и увеличавате тонуса си. Семейството ви ще се включи, знам, че ще го зарибите още от първия ви опит, защото поне от любопитство или от забавление ще се включат, а после няма да искат да спират. Може дори да преустановите ходенето на фитнес и да използвате една йога-постелка и домашни принадлежности. Все пак мотивацията те кара да започнеш, а навикът те поддържа! О, нека не забравяме и Йогата като опция.


Предполагам, че всички доста често "киснем" във Фейсбук и вече сме свидетели на новите оферти за онлайн пътешествия из музеи, онлайн концерти на различни стилове музикални групи и танцьори и онлайн постановки от театрите по градовете.
Да тръгнем на път освен? Единствено се настанете удобно и ще сте готови да опознаете целия свят единствено чрез компютъра и мишката ви.


  • Street View - най-лесната възможност за туризъм по света. Особено из градове като Лондон, Париж, Рим, Венеция, Истанбул, Барселона и много други невероятни и мечтани за посещение места. В допълнение, може да прочетете в интернет повече информация за забележителностите и за историята им. А защо да не стигнем и до далечния Китай, Индия или да се впуснем в приключение на север или на юг в зависимост от желанието ви за разходка.
  • https://artsandculture.google.com/search/streetview?hl=en
Изморихте ли се? Може би е време за концерт или за спектакъл, който сте пропуснали? Определено ще си заслужава!
  • You Tube - там има всичко - песни, концерти, филми дори и най- разнообразни клипчета, които могат да ви накарат да се смеете, да плачете или да се образовате. 
  • Все по- често се организират събития във Фейсбук, затова следете какво споделят вашите приятели или сами ги откривайте.
  • https://www.facebook.com/events/1863600710439126/ - на 30.март.2020 от 19:30 часа може да гледате невероятния разказ "Албена" по Йордан Йовков във Фейсбук.
  • Alma Alter - това е страницата, която организира и други културни мероприятия онлайн, затова посетете я във Фейсбук и изберете вашето събитие.
  • https://nula32.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/ - невероятна страница с забавни теми за четене, които ще ви откъснат от неспирните публикации за заразата и за паниката и ще ви пренесат в приятна обстановка. 

Докато пишех темата, се досетих и за още някои интересни дейности за вкъщи - оригами и бродиране? Опитвали ли сте? От опит в бродирането мога да ви кажа, че е изключително приятно и отпускащо. А оригамите...те са тъмна Индия за мен, но когато нямам какво да правя защо да не се науча? 



Да си дойдем на думата и да изкарваме игрите от шкафа! Кой ще е следващият победител в Не се сърди човече или в Монополи? 
Вие сте четирима души и скучаете в интернет, но в шкафа ви чакат картите...Време за белот или за фокуси? Вие избирате! Забавата ще е на макс, конкуренцията голяма, а борбата са първото място дори зловещо ожесточена.
А кои игри да поиграем? 
  • Дженга,Не се сърди човече,Карти(има много игри с тях),Шах,Табла, Mystery, Cards against Humanity, Monopoly, What do you meme, Конспект и много други.
  • Нека не забравяме и пъзелите!
Препоръчвам ви да пробвате играта с Асоциациите - имитирате известна личност или откъс от филм, а другите трябва да познаят вашия избор.
Любимата ми игра, която всяка Коледа ни забавлява толкова много, е тип Викторина - задавате забъркани и странни въпроси на другите, а отговорите ще са още по- неочаквани и фрапантни.
Организирайте си семейна вечер на игрите или домашно семейно парти като пижамено парти. Танцувайте, гледайте любимите си филми и сериали, играйте и се смейте, защото смехът е един вид лекарство.


А защо не предекорирате дома си? Направете нещо ръчно, сменете снимките във витрината, подредете си стаята по различен начин, отървете се от ненужните вещи и разчупете обстановката. 


Накрая ще ви посъветвам да не забравяте приятелите си и да им се обаждате или да им пишете всеки ден, за да поддържате контакт, защото винаги има какво да си кажете. Най- вече се забавлявайте дори и по телефона, защото в тези трудни времена се нуждаем от Надежда и Вяра за намиране на решение. Вариант е да се смеете на щурите си снимки, затова разтворете старите албуми и потънете в спомени. 



Бъдете здрави и се пазете! Грижете се за себе си и за другите около вас, за да може да се преборим с пандемията, защото сме силни и единни. ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ, ЗАЩОТО ПРЕДОТВРАТЯВАТЕ УНИЩОЖИТЕЛНОТО ДЕЙСТВИЕ на вируса. Обичайте се и изпълнете миговете си с щастие, незабравими моменти и истории, които да разказвате. Не губете надежда, а се борете за себе си. Помислете за дните, когато всичко ще е по старому и отново ще правим дългите разходки из града или в планината, отново ще пътуваме и ще опознаваме света и отново ще прекарваме време с приятелите ни и близките ни. Запомнете, че винаги има по- лоши ситуации от тази, затова я приемете с усмивка и се радвайте на живота вкъщи! Всичко това ще има резултат! Не спирайте да мечтаете и да вярвате, защото надеждата винаги умира последна!

из "Откраднат живот"

"Филмовата лента на човешкия живот няма ход назад. Нито пауза. И единственото, което ни остава, е да направим съдбоносния избор. Дали да живеем сякаш имаме безкрайно много време, или да осъзнаем, че то е толкова малко и крехко. и че всеки миг има значение. Май не бях прав. Все пак има един часовник, който винаги показва точното време - Сърцето!"

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю