Пловдив за Начинаещи

Къде да прекараме зимните дни в града на 7-те тепета?

Зимен Пловдив | Stoian Stoianov | Flickr

Пловдив, град с вековна история, е едно чудесно място, където човек може да прекара зимните си почивни дни под светлините на коледната елха и с чаша греяно вино (или чай, или кафе) от Капана.
Резултат с изображение за drinking tea

Времето никога не е достатъчно, за да можем да се насладим на красотата на Филибето майна въпреки студените дни.

Позволете ми сега да Ви представя Европейската столица на културата за 2019 година. Пулпудева наистина успява да завладее както ума, така и сърцето на туристите, но и на своите жители, които дълги години остават влюбени в града...Място, което съчетава в себе си древната история на своето съществуване и модерната култура на младите люде. С право девизът на Пловдив е "Древен и вечен", защото успява да събере в себе си миналото и настоящето.



Сега си представи калдаръмени улички с красиви възрожденски къщи, малки и уютни кафенета, много горещ шоколад, светлини и щури забавления по главната улица.

Резултат с изображение за изгрев на слънце

Настъпи нашият първи ден в град Пловдив - слънцето изгря над хоризонта и е време за закуска и топла напитка. Добро утро, туристе, време е да ставаш и да се влюбиш в моя град! Няма време за губене, обувай се и тръгвай!
- Но от къде да започна своята обиколка? - попита той учудено.
- Спокойно, в следващите редове ще преоткриеш себе си и ще се ориентираш накъде да потеглиш - казах му аз.


 Какво да правиш?


Тъй като е още рано, нека започнем с опознавателна обиколка около Пловдив, защото музеите ще затворят(ако не си уцелил Нощта на музеите). За да се докоснеш до историята на моя град, започни с Археологическия музей, след него мини и през Историческия музей(те са на площад Съединение). Разбира се, и Природонаучният музей посреща своите гости от ранни зори, като се намира в близост до сградите на другите два музея. За спомен винаги може да си купиш някой сувенир или да си направиш снимка пред тях. Не забравяй да се тагнеш и пред нашата дама - скулптурата на Съединението. Можеш да посетиш и галериите, които показват едно доста по - различно и разчурено изкуство.


Измори ли се? Може би обяд или кафе?

Храната е в изобилие, дори и за тези, които в момента постят или са на диета. Дюнери, гироси, ресторанти с невероятни специалитети ще те пленят само със своята миризма. Да не говорим за изключителния им вкус. От заведения за бързо хранене до изискани и изключително привлекателни ресторанти - изборът е голям, особено на главната улица. Наздраве!

Свързано изображение

Време е да изгорим калориите, като обиколим главната  - най - дългата пешеходна улица в Европа. Тук можеш да се потопиш в местната култура и да усетиш духа на хората в града. С множеството си магазини, кафенета, места за снимки, фонтани и зеленина, Главната на Пловдив винаги е чудесен избор за разходка по всяко време на деня...или нощта, защото винаги може да се види нещо ново. Дори и като редовен посетител и човек, който се шляе по главната, винаги има нещо ново и магическо. 

Свързано изображение

Главната на Филибето продължава да сияе чак до своя край, като предлага и една нова атракция както за децата, така и за всеки, който иска да пробва нещо ново: Ледена пързалка.
Вълшебната Коледа е на центъра на града, затова като минаваш от там, не се колебай и се качи на кънките. В началото е нормално да паднеш, но като свикнеш с леда, ще разбереш, че 2 часа минават като вятъра, и ще осъзнаеш, че искаш още един път. 
Отново изморен, но с пламнали очи за нови приключения, посети и градската градина, която ще те накара да останеш на пейката пред пеещите фонтани още няколко минути. Не забравяй да направиш и обиколка около шадраваните, защото е успокояващо, магическо и нереално приятно заради музиката и светлината. Рай, ще си кажеш!


17:30 и вече се стъмни, а навън си е направо за вътре. Къде да отидеш на топло, чудиш се? Капана определено е твоето топло място! Ако търсиш къде да се забавляваш, да срещнеш нови хора и да се докоснеш до нас - от майнатаун - Капана ще те погълне с цялата си магия и красота. С компанията може да играете игри, да си налеете едно питие или да хапнете отново (доста често говоря за храна, но е вкусно, уверявам те). Дори само за кафе, чай или горещ шоколад си заслужава. Не забравяйте и да се снимате сред красивите графити по стените. Преди да посетите Пловдив потърсете информация за Капана фест, защото това не сте го виждали никъде, а е прекрасна възможност да го съчетаете с почивката си! 

Резултат с изображение за капана

Капана - подари си удоволствие!

След този дълъг изтощителен ден, но изпълнен с много приключения и нови емоции, е време и за желаната почивка! Не забравяй - утре сме на линия отново. Има все още какво да се види!

Резултат с изображение за нощ в пловдив

Ден 2-ри започва с поредните красиви кътчета на Майнатаун. Готов ли си? Обуй се подходящо!

Старият град, Античният театър и 7-те тепета са следващата ни дестинация. Подготви се да бъдеш зашеметен!

Резултат с изображение за old town plovdiv

Продължи нагоре и ще достигнеш до едно от тепетата. Гледката е зашеметяваща, можеш да мечтаеш и да се отпуснеш, като бъдеш себе си! Дори Луната слезе при нас, за да се наслади на Рая!

Резултат с изображение за луната в пловдив

Резултат с изображение за мостът на любовта в пловдив

Като за Сбогом ти напомням да вземеш и подаръци за своите близки, защото наближава Коледа, а изненадите остават винаги обичани от всяко едно поколение. Надявам се да си се насладил на нашата двудневна разходка из Пловдив, защото този град е любов, страст и красота. Ще те чакам тук и лятото, защото знам, че ще ти липсва.


Резултат с изображение за пловдив майна

Поседни и се вгледай в красотата на града. За какво си мечтаеш в този момент? 

Е, почина ли си? Обиколи калдъръмените улички из стария град и ще стигнеш до Античния театър, откъдето ще видиш и другата страна на Пловдив, както и прекрасните Родопи.


Альоша може да е следващата ти дестинация, защото това тепе съчетава в себе си: история, природа и шопинг. Май ще се поизморим днес заради катеренето, но съм сигурна, че ще си заслужава всяка една капка пот. На върха на всяко едно от тепетата можеш да се почувстваш Свободен, а времето ти да е безгрижно и незабравимо. Гарантирам, защото дори аз се чувствам така всеки път,когато реша да си направя разходка сред природата. Дори и през зимата красотата е тук, не отлита на юг с птичките. 


Дори и изморен трябва да отидеш и до Гребната база, защото дори в зимните месеци от годината любовта е там. Влюбените пишат на катинар своите инициали или целите си имена, след което заключват любовта си завинаги, като хвърлят ключа във водата!



"Аз съм тук. Обичам те. Не ми пука дори да искаш да плачеш по цяла вечер, ще остана буден с теб. Няма нещо, което можеш да направиш, за да ме накараш да спра да те обичам. Ще те защитавам докато умреш и след това." - Елизабет Гилбърт.


Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю