Тик- так и потегляме!


Пролет е! Слънцето все по- често се появява на небето, времето се стопля, вън е по- приятно от дома, а желанието за екскурзия се увеличава в пъти повече.
Как да изберем правилната дестинация, как да се организираме и с кого да отидем?
Днес спонтанно изникна в главата ми темата за най- подходяща екскурзия и плануването й, защото на моменти и аз не знам какво да правя с почивните си дни, а това "мислене" отнема от времето ни за действия.


Как ще разделя почивките: 
  1. В зависимост от дните, с които разполагаме.
  2. В зависимост дали ще сме с агенция или сами.
  3. В зависимост от мястото, което искаме да посетим.

От 1 до 3 дена

Очевидно отпуската ни е малка или част от нея сме решили да отделим за почивка, или имаме събрали се празнични дни или ваканция на учениците.
На пръв поглед, като се замислиш, времето изглежда прекалено малко - докато отидеш и докато се настаниш, трябва вече да се връщаш.
Успееш ли добре да планираш и разпределиш времето си през дните(съответно деня)
ще се насладиш на невероятните места, които ще посетиш със семейството, приятелите или компанията от туристи.

Кратките екскурзии не са за безкрайно излежаване и спане в удобното легло на хотела, а напротив - те са безкрайно разхождане и наслаждаване на красотите в близост.

Най- добрият план, който може да бъде изготвен, е ранното ставане, закуската, приготвената храна в раница, фотоапарат и удобни дрехи. В планината, на морето, в близък или далечен глад, в чужбина или в България - важното е да имате желание за опознаване на света и готовност за дълги преходи.

Как най- добре да организираме времето си? 


  • Единият вариант е чрез агенция и екскурзовод, за което ще говоря по- късно в статията. 
  • Другият вариант е сами - взимаме карта на държавата, града или местността, която ще посещаваме и с маркер набелязваме това, което ни заинтригува и събужда любопитството ни.Важното е да успеем да стигнем до мястото, тъй като доста често GPS координатите за грешни или непълни. Случва се да сме чели само за някое определено място или да сме чули добри отзиви, това,разбира се, не пречи и ние да го посетим сами и да прекараме  времето си страхотно. Трябва да сме подготвени за всякакви изненадващи ситуации, които може би предстоят да ни се случат. Какво ни трябва - карта, храна и много търпение. Готови за път! За предпочитане е ранното тръгване, за да може после да имаме и достатъчно време за почивка, пикник, шопинг или снимки.
Извод: Времето ще е напълно достатъчно стига да успеете в плана си.
За да не изброявам само факти - ще ви дам и Пример: Имаме два дена за обиколка на Венеция - италианското кокетно бижу. Настаняваме се в хотелчето, хапваме и започваме разходките около него: задължително наблизо ще има карта или просто ще ползваме GPS, за да намерим по- лесно Риалто, Сан Марко, Дворецът на дожите и Моста на въздишките, макар че на всеки ъгъл има стрелка, която може да ни насочи.


Повече от 3 дена

Най- добрата идея да помързелувате и да се чувствате като принц или принцеса, на които угаждат със закуски, плажове, разходки, масажи и процедури.
Хотелите вече предлагат всякакви възможности за своите гости в зависимост от техния престой. Почивката от своя страна изисква и по- големи средства, но понякога ще ни се отрази добре да похарчим пари за нас и за седмица или повече рай, далеч от сивотата на живота.
Децата да поиграят на воля, да си починем от ежедневните задачи като готвене или чистене, да поспим до късно и да се насладим на красотата. 
Предпочитани са също и вилите под наем, които изискват грижи и набавяне на храна, пазаруване, котлони и цял списък със задължителни неща за носете, но когато се събереш с компания и приятели - не се усеща умората, а напротив - става още по- забавно.
Не пречи, разбира се, екскурзията по време на едноседмичната отпуска да продължи и да посещаваме дестинация след дестинация, а вечерта почивка край морето или край огъня в планината.

---------------------------------------------------------------------------------------



Агенция или самостоятелна организация

Често офертите грабват окото ни и ни се иска веднага да се качим на самолета или дори на автобуса, макар че ни чака 22 часа път. Всичко е организирано и планирано до най- малката частица - пристигане, музеи, дори спане и храна. Екскурзоводите и шофьорите са доста начетени и образовани за дестинацията и ни разкриват тайни места и улички, евтини заведения, съвети и разбира се история за мястото. Както всяко нещо, така и агенциите имат своите недостатъци - като припряността и непрестанното бързане от точка А до точка Б, понякога има и проблеми с плащането и ни излиза доста скъпо поради външни разходи.

Самостоятелното плануване на "трипчета" е невероятна възможност за сплотяване на семейството, за опознаване на нови места и техните истории. По този начин опознаваме себе си и собствените си желания, правим сами инвестициите според харесванията ни, а хората, с които сме са наши познати или приятели. Разбира се, няма как да липсват трудности, защото не познаваме въобще дестинацията, която ще посетим въпреки Google Maps и всевъзможни снимки. Понякога не знаем условията на средата, не сме чули позитивни и отрицателни мнения, а техниките на местните да ни заблудят с цел печалба са безброй много.

За мен лично най- добре е самостоятелното организиране на пътуването, защото ще обогатим  своята култура много повече, ще успеем да се развием и да свикнем дори за броени дни с новото и непознато място за нас, трябва ни търпение, карта и способност да общуваме с местните, но да не забравяме и желанието за докосване на нещо невиждано красиво. Благодарение на свободата ни на действие може да сбъднем мечтата си и да посетим всяко кътче от тази чудесна планета.

------------------------------------------------------------------------------------

Къде?

Близо или далеч, в планината или на морето, в град или в спокойно затънтено селце, изпълващо душата ни с хармония, музеи или адреналин с бънджи скоци, работни или училищни екскурзии, при роднини или приятели, съвсем непознати места, които събуждат у нас желанието за приключение - толкова много възможности, които ни предлага нашата планета. 
Как да разберем кое всъщност е нашето място?
  • Ще го почуствате със сърцето си, определено, защото когато едно нещо те заплени с историите си и с картините си, не спираш да мислиш за него и да мечтаеш да се докоснеш. 
  • Ще събуди у вас любопитство да научите тайните му, скрити под руините, в записките или под пясъка дори.
  • Ще сте привлечени от невероятната му красота и изящество, например от филм, книга или разказ на приятел.
  • Комфортът и децата играят важна роля в избора ни, затова трябва да търсим повече и да го обсъждаме с другите.
 Чудесата на света не спират до тук, защото всеки един град или гора, всеки един плаж или местност са символ на живот и съвършенство, на свобода на човешките мечти и постижение за всеки един.




ДА ПЪТУВАШ, ОЗНАЧАВА ДА ПРИТЕЖАВАШ СВЕТА!

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю