Вместо новогодишни обещания...

Започнахте ли с поставянето на цели и обещания, които да бъдат част от началото на 2022? На Декември му се носи славата, че е времето, в което правим нашите равносметки от собствените ни избори и решения за изминалите 12 месеца. Заявяваме пред себе си, пред другите какво искаме да променим, какво искаме да подновим или да прекратим през вече наближаваща 2022 година. Истината е обаче, че отлагаме и не действаме. Какво всъщност ни спира да превърнем последните си дни от 2021 година в алтернатива на всички онези дълги списъци със заръки, които понякога дори не изпълняваме и за цяла година напред?

В тази предколедно-новогодишна статия ще ви дам идеи за 5 дейности, които да направите преди речта на президента, шампанското и дунавското хоро. 

1. Сега е моментът за подредба на Дома

Всеки дом притежава онзи пълен и дори претъпкан с вещи шкаф, в който никога нищо не намираме, а хаосът винаги е като след апокалипсис. Макар и да сме свикнали този "шкаф" да бъде част от живота ни и все някакси да се справяме с лудницата "там", идва времето за промяна и подредба. Всъщност не става въпрос само за гардероба с облеклото ни. 

Метод, препоръчан и изпитан лично. Оценете напълно обективно значимостта на вещите си. Запазете дрехите и вещите, които наистина ползвате, а другите ги отделете. Организирайте гардероба си, за да се отървете от настъпващия или вече царуващия в дома ви хаос. Ще освободите място и така няма да се задушавате от всички онези вещи, които единствено седят или висят някъде насред жилищното ви пространство. Ненужни за вас, ще се превърнат в приятен коледен подарък за други. За всички, които искат да опитат от живота с привкус на минимализъм - това може да е вашата първа крачка към целта. 

Не е необходимо да хвърляте всичко на боклука, защото все пак има варианти за дарение на дрехи, играчки и предмети, които ще зарадват някой друг човек. Какво да правите с всичко събрано? Раздайте на близки и приятели, дарете в сиропиталища, църкви, читалища, библиотеки, помогнете на нуждаещи се във вашия квартал или на някого чрез социалните мрежи, използвайте контейнерите за дрехи, заменете в магазини или продайте своите находки. 


2. Организация на файлове, документи и "бумащина"

Последиците от това наше действие са ясни - подредени и структурирани учебни или работни материали = организирана и изчистена визия за работа и за успех. Уютното и приятно кътче за работа ни внася допълнителна мотивация, желание за продуктивност и позитивно възприемане на дори тежките и неприятни ангажименти от списъка ни. 

Първо и задължително е организацията на цялата ни дигитална информация - флашки, харддискове, облаци, папки и всякакви тохнологични пространства за съхранение на програми, презентации, документи, а и за множеството видове снимки и видеа. Не забравйте да използвате и функцията на "Кошчето". Цялата дигитална документация се трупа и се загубва някъде между имейлите, свалените файлове и неясните имена, затова е време да седнем на компютъра и да му направим основно почистване. Любимият ни телефон също спада към графа "за почистване и организация". 

Втората част от освежаването е работното ни пространство, което по различни начини може да превърнем в приветливо, подредено и подходящо за прекарване на дълги часове там. Надпишете и прегрупирайте цялата хартиена информация, за да бъде на една ръка разстояние от вас, отървете се от хвърчащите и пълни с драсканици листове и си оставете място за Действие. Разхвърляното пространство потиска и демотивира, но и нарушава концентрацията ни да правим нещо конкретно. Не целете и естетиката, която изглежда примамливо из социалните мрежи, а търсете практичното и полезното, което може да бъде единствено плюс за работата ви. 


 3. Финализиране на всички постижими цели за годината

Някъде там, в някой ъгъл от дома ни някоя забравена или пренебрегната цел седи и ни чака да се сетим за нея. Спомнихте ли се за недорисуваната си картина, а за непрочетената книга, дори за непресетите цветя? А за идеята ви да си изкарате хартиени снимки и да ги наредите в новия албум? Нека бъдем честни, всеки си спомни за отдавна забравена или за постоянно отлагаща се задача, която дори може да не е от задължителните с определен срок. Понякога дори отлагаме и не отделяме никакво време за собственото си хоби, макар и да си повтаряме, че трябва да го направим.

Осъзнаваме, но не променяме нищо, а само си повтаряме: "Трябва най-сетне да...". Как обаче да променим това?  Заменете безцелното зяпане в телевизора, когато дават турски сериали или подобни сапунени истории и се заемете с хобито си. Отделяйте по няколко часа в различно време на деня, за да се разнообразите. Освен че ще постигнете своя краен резултат, ще уцелите и десетката с позитивите, които това ще ви донесе. Със сигурност и тях осъзнаваме, но ги пренебрегваме, за да лежим на дивана и да сменяме телевизионните канали. 

4. Преживейте нещо ново и непознато

Животът ни тече по инерция, като повтаряме едни и същи действия ден след ден. Необичайните преживявания са перфектният завършек на всяка една година. Заслужава си да рискуваме, да опитаме и да разберем дали новата дейност наистина ни подхожда. Радостта и удоволствието от непознатото начинание ни тласка към промени, вдъхновение и нови идеи, които да реализираме. Тръпката и вълнението да разчупим разнообразието си сами по себе си са уникални усещания, които всеки заслужава да изпита поне в края на годината. В заключение: "Ще си струва!". 
Какво смятате за семейно приключение в ескейп стая, докато се опитвате да разгадаете поредната тайна? Карали ли сте кънки на ледена пързалка? Някъде там в нас се крие някое несподелено преживяване, за което все мечтаем, но всъщност не спираме да отлагаме. Може би, като чисто защитна реакция от това да нарушим рутината си, се отказваме да предприемем каквото и да е. А защо не опитате да създадете и нова традиция в семейството или сред приятелите си? Тази година може сами да сътворите подаръците, които ще скриете под елхата.


5. Изживейте незабравимо почивните си дни

Макар и наистина да ни е приятно да прекарваме уикенда си сред дебелите завивки, понякога се нуждаем от раздвижване. Не оставяйте всичко за последния момент, когато винаги започваме с мисленето, чуденето и маенето какво да правим и в крайна сметка никога не намираме перфектното занимание. Планирайте почивката си още по време на работната седмица, като проучите близките туристически маршрути, градовете или селата. Очакването да прекарате уикенда си различно, ще ви поддържа мотивирани и целеустремени с дни наред. Времето навън не трябва да ни отказва, за да излезем с роднини или приятели. Сега е моментът за уютни срещи, дълги разговори и топли напитки. Не се оправдавайте, че нямате зелен сертификат - има възможност за бързи тестове, за напитки и храна на крак или за домашно парти. Има ли желание, има и начин. Колкото и клиширано да звучи тази фраза, си остава истина. Почивка с вкус на Коледа? Достатъчно отлагахме купуването на коледната украса и семейните подаръци, нека вече тръгнем на лов за нови находки. Не е задължително подаръците да бъдат прекалено скъпи. Все пак най-важното е да бъдат избрани с много любов и с желанието да направим някого наистина щастлив. 


Последните седмици от годината мога да определя като едни от най-щурите - крайните срокове за проектите ни наближават, тестовете и изпитванията се увеличават, но и красиво прекараните моменти с любимите ни хора си заслужават. Макар и често да препускаме измежду работа, учебните ни задачи, покупките за коледни подаръци и срещите с приятели, завърнали се от чужбина, се нуждаем и от време за себе си. Сега е моментът да се насладим на любимия ни начин за релакср но и да се потопим и в предпразничната суета на града. 

Вместо новогодишни обещания... простете на себе си, на хората около вас и намерете онзи истински пламък, който ви кара да горите неспирно, и изживейте вашия огън. "Защото когато дните са тъмни, ние трябва да светим!"

За повече вдъхновения и истории 
може да последвате Инстаграм страницата на блога ми, 
като кликнете на иконката:

Коментари

Прочетете още от мен:

Август между редовете

Университетът: 2 сесии по-късно

Пловдив за Начинаещи

Защо "Сърцето не изгаря при пожар"?

"Всички ние сме Мечти" | Ревю